Muusikko Irina seisoo kotiovensa edessä ja hymyilee.

Muusikko Irina Saari: ”Kaukolämpö on lämmittänyt kotimme ongelmitta jo kolmetoista vuotta – iso peukku sille”

Muusikko Irina Saarelle koti on tärkeä paikka, jossa palaudutaan keikkareissuilta ja vietetään aikaa perheen kanssa. Kun perhe aikoinaan hankki kodin Heinolasta, kaukolämpö tuli samassa paketissa. Sillä koti on lämmennyt jo vuosia – ilman pulmia.

Heinolalainen rivitalo on ehkä ulkopuolelta eleetön, mutta sen sisäpuolella piilee boheemi ja värikäs taiteilijakoti. Muhkeita viherkasveja, kirkkaita värejä, seinä täynnä lasten taideteoksia ja yläkerrassa valtavat ikkunat, joista avautuvat maisemat takapihan luontoon ja joelle.

”Kävelemme pojan kanssa iltaisin pihan poikki kylpytakit päällä uimaan. Meillä on tavoitteena tehdä uimisesta ympärivuotinen juttu. Viime vuonna se tyssäsi, mutta tänä vuonna yritetään uudestaan”, muusikko Irina Saari sanoo.

Kodissa asuvat Irinan lisäksi hänen puolisonsa Henri Saari, joka työskentelee Irinan bändissä valomiehenä, ja perheen 9- ja 12-vuotiaat lapset.

Perhe on viihtynyt Heinolassa jo monta vuotta. Heinolasta käsin on helppo tehdä töitä, reissata keikoille ja työjuttuihin. Kotikaupungista löytyy myös hyvä tukiverkko, josta on hyötyä esimerkiksi lasten hoitamisessa.

”Lisäksi meillä on naapurin kaveriperheen kanssa Vili-kanistamme yhteishuoltajuus. Ratkaisu sopii elämäntyylimme hyvin.”

Muusikko Irina istuu pöydän ääressä kahvikuppi kädessä ja hymyilee.
Äidin arkeen kuuluu jatkuva kasojen selvittely ja tavaroiden paikoilleen vieminen. Silti Irina liputtaa huolettoman
boheemiuden puolesta, se on hyvästä ja kuuluu kotiin.

Muutto Heinolaan vuonna 2002 oli looginen ratkaisu, sillä puoliso Henri on kotoisin sieltä. Irinasta tuntui opintojensa jälkeen, että nyt saa Helsinki riittää.

”Kun on kotoisin pienestä maalaiskunnasta Kauhajoelta, ei kaipaa ison kaupungin elämää.”

Aluksi Irina ei tuntenut Heinolasta ketään – paitsi miehensä perheen ja ystävän, joka on tehnyt Irinan keikkavaatteet jo pitkään. Esikoisen syntymä yhdisti hänet muihin paikallisiin äiteihin.

”Erään ystäväni kanssa aloimme syödä vauvauinnin jälkeen yhdessä aamiaista. Yhtäkkiä aamiainen venyikin lounaaksi ja sitten illalliseksi. Oli ihanaa saada uusia ystäviä vanhemmalla iällä.”

Muusikko Irina kastelee kukkia kotonaan.
”En ole mikään viherpeukalo, mutta meillä on niin valoisaa, että kasvit viihtyvät hyvin. Kastelen kukat aina maanantaisin,
muuten se unohtuu”, Irina paljastaa viherkasvirutiininsa.

Kaukolämpö kaupan mukana – helppoa ja varmaa

Saaret asuvat 1960-luvulla rakennetussa kaksikerroksisessa rivitaloasunnossa, jossa on tilaa melkein 200 neliötä. Juuri tuohon avaraan tilaan Irina aikoinaan ihastuikin. Kotiin ei ole tehty isoja remontteja, ainoastaan alakerran uima-allashuone muutettiin vanhempien makuuhuoneeksi.

Kodin energiaratkaisu on kaukolämpö. Useinhan käy niin, että kun hankitaan uusi koti, samassa paketissa tulee kaukolämpö valmiina ratkaisuna. Näin kävi myös Saaren perheelle: kaukolämpö oli valmiina käytössä koko taloyhtiössä.

Ja mikäs sen helpompaa ja huolettomampaa: yksi asia vähemmän mietittävänä muuton ja kaikkien järjestelyjen keskellä.

Eikä Saarten ole itse asiassa tarvinnut miettiä kodin lämmitysasioita sen jälkeenkään. Koti on lämmennyt toimitusvarmalla kaukolämmöllä kohta kolmetoista vuotta, eikä ole vaatinut asukkailta juuri mitään toimia.

Se on ollut iloinen yllätys – varsinkin kun kodin lämmitykseen liittyvät asiat eivät ole sitä ominta alaa. Lämmitysasiat on voinut unohtaa hyvällä omatunnolla ja luottaa, että ne hoituvat kuin itsestään.

”Ainoastaan patterit täytyy välillä ilmata, mutta se onkin ainut asia, mitä meidän on pitänyt tehdä. Siksi annan ison peukun kaukolämmölle”, Irina kiittelee.

Kaiken lisäksi kaukolämpö on eräänlainen paikallinen lähituote, sillä se kulkee putkia pitkin kotitaloon melkein Saarten naapurista. Heinolassa kaukolämpö tuotetaan pääasiassa paikkakunnalla sijaitsevan Stora Enson sellu- ja kartonkitehtaan tuotantoprosessissa syntyvällä lämmöllä.

Muusikko Irina istuu kotonaan keinutuolissa ja lukee lehteä.
Yksinäiset, rauhalliset hetket kotona ovat harvinaisia, mutta kun sellainen osuu kohdalle, Irina usein istahtaa
keinutuoliin lukemaan. Tai katsoo telkkarista esimerkiksi Vain Elämää -sarjaa. Tai huudattaa musiikkia täysillä.

Toimisto alkaa takapihalta

Perheen koti sijaitsee kätevästi lähellä Heinolan keskustaa, mutta silti lähellä luontoa. Kotipihalla on nähty esimerkiksi mäyräperhe ja lepakoita. Ja takapihalta alkava metsä on Irinasta paras paikka tehdä töitä. Kun pitää ajatella, Irina lähtee lenkille.

”Luonnossa liikkuessa ajatus rullaa parhaiten. Välillä lauleskelen samalla, että mitenkäs tämä biisi menikään.”

Tällä hetkellä Irinalla on työn alla Ylelle Elämäni biisit -tv-ohjelma ja ensi vuoden helmikuussa ilmestyvän albumin viimeistely. Lokakuun lopulla julkaistaan levyn seuraava single.

”Se on kosketinsoittajani Antin ja minun yhteinen duetto. Olen tuntenut Antin jo 22 vuotta, ja ajattelin, että nyt on meidän yhteisen biisin aika.” 

Muusikko Irina sytyttää lipaston päällä olevia kynttilöitä.
Irinalle kotona tärkeintä on tunnelma. Pitää olla lämpöä, pieniä tunnelmavaloja, syksyisin kynttilöitä sekä fiilis,
että kotiin on kaikkien kiva tulla.

Omaa aikaa ja avoimia ovia

Työnsä puolesta Irina kohtaa paljon ihmisiä, ja small talk on jopa eräänlainen työkieli. Hän kuitenkin kuvailee itseään sosiaaliseksi erakoksi, joka viihtyy myös yksin. Kotonakin täytyy olla soppia, jonne voi tarvittaessa vetäytyä omaan rauhaan. Esimerkiksi kun muualla talossa on kaaosta ja hälinää, Irina hiipii makuuhuoneeseen jumppaamaan, kirjoittamaan tai kuuntelemaan musiikkia.

Toisaalta oman ajan vastapainona on se, että Saarten kotona on aina avoimet ovet.

”Välillä kotimme on ollut niin lastentarha, iltapäiväkerho kuin yökyläpaikkakin. Kaveriperheiden kanssa meillä on perinteenä kokata yhdessä.”

Saaret viettävät paljon aikaa myös vain oman perheen kesken: pelaavat lautapelejä keittiön pöydän äärellä, katsovat alakerran takkahuoneessa leffoja, Putousta ja Buzz-tietovisaa – tietovisoissa sääntönä on, ettei äiti saa valita musiikkiaiheisia kysymyksiä.

Harvinaisia mutta parhaita hetkiä kotona ovat aamuköllöttelyt sängyssä koko perheen voimin. Niihin on mahdollisuus esimerkiksi lomaviikoilla. Silloin lapset kömpivät kainaloon, yhdessä vaihdellaan ajatuksia ja jutellaan asioista – ja vain nautiskellaan joutilaisuudesta.

Irinan tärpit Heinolaan

 • Heinolan lintutarha. ”Lintutarhassa hoidetaan loukkaantuneita luonnonvaraisia lintuja. Olen ollut kerran siellä vapauttamassa pöllöä takaisin luontoon – se oli mieletön kokemus. Lintutarhaan ei ole pääsymaksua.”
 • Heinolan Heila. ”Kiva paikka, jossa myydään lähiruokaa pieniltä tuottajilta ja samassa on myös kahvila-ravintola. Auki ympäri vuoden.”
 • Vierumäen urheiluopisto. ”Vierumäelle on meiltä vain 10 minuutin ajomatka, ja käymme siellä perheenä golfaamassa.”
 • Kirpputorit. ”Heinolassa on paljon hyviä kirpputoreja. Ne ovatkin kirjaston ja luonnon ohella minulle oleellisimmat viihdykkeet täällä.”

Helppo ja huoleton kaukolämpö:

 • Suomen yleisin ja suosituin lämmitysmuoto. Kehitetty kylmän ilmastomme vaativiin olosuhteisiin.
 • Kaukolämpö on hyvin toimintavarma ja tasalaatuinen. Sitä on saatavilla kaikkina vuoden- ja vuorokaudenaikoina, eikä katkoksia ole käytännössä koskaan.
 • Ei polttoainevarastoja, lämpökattiloita eikä savupiippuja – kaukolämpöön tarvittavat laitteet vievät vain vähän tilaa.
 • Alhaiset huolto- ja ylläpitokustannukset.
 • Kaukolämmöllä lämmität sekä kodin että lämpimän käyttöveden.
 • Paikallinen, energiatehokas ja ympäristöystävällinen lämmitysmuoto. Jo yli 90 prosenttia Loimuan kaukolämmöstä tuotetaan kotimaisilla, suureksi osaksi hiilidioksidineutraaleilla, puuperäisillä polttoaineilla.
 • Loimuan kaukolämpöä on saatavilla Hämeessä, Keski-Suomessa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Heinolassa.
 • Kiinnostuitko kaukolämmöstä? Lue lisää täältä.