Tytöt pelaavat koripalloa ulkona.

Hybridilämmitys

Mitä hybridilämmitys tarkoittaa?

Hybridilämmitys tarkoittaa, että kaukolämmön rinnalla kiinteistöön tuotetaan lämpöä myös muilla tavoin, kuten lämpöpumpuilla tai aurinkolämmöllä. Tällä tavalla voidaan lisätä omavaraisen energian käyttöä ja energiatehokkuutta.

Yleisesti ottaen hybridilämmitys kerrostaloon tai muuhun kiinteistöön on kannattava silloin, kun sillä pystytään tuottamaan selvästi kaukolämpöä edullisempaa energiaa niin, että järjestelmä maksaa itsensä takaisin kohtuullisessa ajassa.

Lämpöpumput kaukolämmön rinnalla

Lämpöpumput voivat tarjota mahdollisuuden toimivaan hybridilämmitykseen kaukolämmön rinnalla. Tällöin saadaan kaukolämmön tuoma varmuus ja luotettava lämmitys joka tilanteessa, sekä pienempi lämpöpumppujärjestelmän mitoitus ja investointikustannus. Lämpöpumppuja kannattaa harkita kaukolämmön rinnalle kannattavasti suuremmissa rakennuksissa.

Poistoilman lämmön talteenotto

Poistoilma on suurin lämpöhukka rakennuksissa, joissa ei ole ilmanvaihdon lämmöntalteenottoa. Poistoilman lämpöä voidaan ottaa talteen poistoilmalämpöpumpun (PILP) avulla erityisesti 1960-2000 rakennetuissa asuinkerrostaloissa, joissa on koneellinen poistoilmanvaihto.

Poistoilmalämpöpumppu ottaa poistoilmasta lämmön talteen ja hyödyntää sen lämpöpumppujärjestelmän kautta rakennuksen lämmityksessä ja mahdollisesti käyttöveden lämmityksessä.

Aurinkolämpö ja aurinkokeräimet osana hybridilämmitysjärjestelmää

Aurinkolämmön käyttö hybridilämmitysjärjestelmässä soveltuu parhaiten rakennuksiin, joissa on suurehko kesäaikainen lämmönkulutus ja joissa aurinkolämmöllä voidaan korvata kalliimpia lämmitysmuotoja, kuten öljyä tai sähköä. Kaukolämmön rinnalla aurinkolämpöä kannattaa hyödyntää lämpimän käyttöveden tuottamiseen, jota voidaan tuottaa jopa puolet vuotuisesta lämpimän käyttöveden tarpeesta.

Aurinkokeräimet

Aurinkokeräinten arvioitu käyttöikä on pitkä, jopa yli 30 vuotta. Järjestelmä toimii automaattisesti ja on teknisesti hyvin toimintavarma. Aurinkokeräimen huoltotarve on vähäinen ja se kuluttaa sähköä vain hyvin pienen määrän. Käytännössä aurinkolämpö on investoinnin jälkeen ilmaista energiaa.

Aurinkokeräimet kannattaa mitoittaa siten, että koko tuotto voidaan käyttää mahdollisimman hyvin rakennuksen omaan energiantarpeeseen. Aurinkolämmön hyödyntämiseen kuuluu olennaisena osana lämmön varastointi lämpövaraajaan, koska auringonsäteilyn määrät vaihtelevat paljon, eikä kulutus useinkaan tapahdu samaan aikaan auringon paistaessa.

Sopiiko hybridilämmitys?

Meiltä Loimuasta voit kysyä lisätietoa hybridilämmityksen soveltuvuudesta kiinteistöösi. Jokaisen kiinteistön energiaominaisuudet ovat yksilölliset ja sen vuoksi annammekin kohdekohtaisia arvioita sekä suosituksia lämmitysratkaisuista.

Meiltä saat lisätietoa erilaisten hybridilämmitysten soveltuvuudesta, suunnittelusta sekä hankinnasta. Lisäksi tarjoamme ratkaisuja hybridilämmitysten toiminnan seurantaan ja ylläpitoon sekä PILP-järjestelmien kokonaistoimituksia yhteistyössä kumppaneidemme kanssa. Otathan yhteyttä, niin katsotaan, miten voimme päästä kiinteistösi lämmityksessä parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen.

Kysy lisää hybridiratkaisuistamme:

Lue lisää