Rakuuna taloyhtiön piirustukset.

Ympäristövastuullista asumista kaukolämmössä – As Oy Rakuuna osaksi yhteisöllistä asuinkorttelia

Sollon Kodit ja Kiinteistöt on hämeenlinnalainen perheyritys, joka on erikoistunut vanhojen kiinteistöjen saneeraamiseen asumiskäyttöön sekä uuden rakentamiseen.  Yhtiön uusin rakennuskohde on rivitaloyhtiö Hämeenlinnan Poltinaholle, vanhan kasarmialueen paikalle rakennetun asuinalueen luoteiskulmaan. Uusi suunnitteilla oleva As Oy Rakuuna on rivitaloyhtiö, jossa on kaksi rivitaloa sekä 10 asuntoa. Asuinalue on lähellä Ahveniston kauniita ulkoilumaastoja ja talot tullaan rakentamaan ympäristöystävällisesti massiivipuuhirrestä.

Taloyhtiön vieressä on toinen jo valmistunut Sollon rakentama paritaloyhtiö, ja näistä muodostuu suojaisa, viihtyisä kortteli. Korttelin keskellä sijaitsevan 1800-luvun upseerikerhon suojellun sokkelin päälle rakentuu yhteinen lenkkisauna, kokoustilat sekä yhteinen puutarha omine palstoineen asukkaiden käyttöön. Tämä mahdollistaa korttelin asukkaiden keskinäisen yhteisöllisyyden muodostumisen helpolla tavalla.

Timo Sollo pitääkin yhteisöllisyyttä ja ympäristöystävällisyyttä tärkeänä myös asukkaiden houkuttelemisessa. Tästä syystä myös uudet rakennukset liitetään kaukolämpöön.

”Tällainen pieni rakentaja haluaa erottua ja on pakko erottua saadakseen asunnot myytyä ja varmistaa, että ne ovat toimivia ja tasalämpöisiä. Mulla ei ollut kahta vaihtoehtoa, valitsin ilman muuta kaukolämmön lattialämmityksellä.”

Timo Sollo rakennuttaja
Timo Sollo, Sollon kodit ja kiinteistöt Oy

Kaukolämmössä sen perustamiskustannukset ovat rakentajan vastuulla. Timo Sollon mukaan hän rakentajana voi lämmitystavan valinnalla osaltaan tehdä myös tulevien asukkaiden arjesta helpompaa. Kaukolämpö on toiminut Sollolle myös houkuttelevuustekijänä asuntojen myynnissä.

”Tässäkin jo asuvissa kodeissa on oltu todella tyytyväisiä ja osa sanoi ihan suoraan, että eivät olisi tulleet edes katsomaan asuntoa, jos sinä olisi ollut jokin muu lämmitysmuoto kuin kaukolämpö.”

Timo Sollo pitää henkilökohtaisesti myös erittäin tärkeänä sitä, että Loimua ei enää käytä juurikaan fossiilisia polttoaineita lämmön tuotannossa.

”Tämä on sellainen valinta, jolla minä viestitän asiakkaille, että tällä tavalla meidän tulee toimia, vastuullisesti ja sen pitää lähteä täältä rakentamisesta”, toteaa Sollo lopuksi painavasta lämmitystavan valintaan johtaneesta syystä.

Loimuan puolelta asiakaspalvelu on sujunut Timo Sollon mielestä hyvin, erityisesti hän pitää paikallisuutta ja yhteistyötä suuressa arvossa.

”Minua kuunnellaan, ja se on todella tärkeää”, kiittelee Sollo loimualaisia.

As Oy Rakuuna tulee houkuttelemaan asukkaita sen ympäristövastuullisten materiaalivalintojen ja lämmitystavan lisäksi sen sijainnilla lähellä palveluita, mutta kuitenkin rauhallisella paikalla lähellä upeita maisemia ja ulkoilumaastoja. Tärkeä tekijä on myös tuleva yhteisöllisyys, joka mahdollistaa valinnan mukaan joko oman rauhan tai joukkoon kuulumisen.

Katso Timo Sollon koko haastattelu alta: