Origo_viilennys kerrostalossa.

Viilennys lisää asumismukavuutta

Asemanrannan ensimmäisen kerrostalon, Origon, uusi viilennysratkaisu saa asukkailta kiitosta. Ensimmäisen vuoden kokemukset osoittavat, että sisälämpötila pysyi siedettävänä koko kesän. Tätä samaa tekniikkaa tullaan soveltamaan muihinkin uusiin taloihin.

Asemanrannan kesäajan viilennys perustuu ennen kaikkea siihen, että huoneistojen tuloilmaa viilennetään keskitetyn ilmanvaihtojärjestelmän kautta. Sen pitäisi laskea kodin lämpötilaa arviolta noin 2-4 astetta. Ensimmäisen kesän kokemukset osoittavat, että teoria toimii.

-Lämpötilan puolestakin olemme viihtyneet täällä erinomaisesti, sanoo Asunto-osakeyhtiö Hämeenlinnan Origon hallituksen puheenjohtaja Kari Kaartinen. Jos tulee ihan hirmuisia helteitä niin sitten tietysti kapasiteetti loppuu kesken, mutta viime kesän helteisiin tämä riitti hyvin, hän vakuuttaa.

Kaartinen on seurannut oman asuntonsa lämpötilaa koko vuoden, jona aikana korkein mitattu sisälämpötila on 26,6 astetta siitä huolimatta, että kesäaurinko paistaa asuntoon koko iltapäivän.

Samaan aikaan Isännöinti Kuvajan isännöitsijä Mike Leinosella on tiedot yli kymmenestä muusta hämeenlinnalaisesta kerrostalosta, joissa ei ole vastaavaa viilennysjärjestelmää. Niissä huoneistojen kesälämpötilat olivat useita asteita korkeampia kuin Origossa siitä huolimatta, että ne eivät sijaitse yhtä aurinkoisella paikalla. Asuntojen viilennys siis toimii!

-Keskustelun viilennysratkaisun hinnasta Kaartinen kuittaa sanomalla, että missään tapauksessa hinta ei ole sellainen, että edes harkitsisi siitä luopumista. Vertailun vuoksi hän toteaa, että autossa ilmastointi on ollut itsestäänselvyys jo vuosia. Miksi ihmeessä sitä ei olisi kotona, jossa vietetään selvästi enemmän aikaa kuin autossa? Asumismukavuudestahan tässä on kysymys, hän muistuttaa – ja tietysti myös jopa turvallisuudesta jos ajatellaan vaikkapa vanhuksia, jotka ovat asunnossaan päivät pitkät.

-Mielenkiintoinen projekti kaiken kaikkiaan, sanoo isännöitsijä Mike Leinonen. Kaikki on mennyt suunnitellusti ja lisäksi hän arvostaa Loimuan toimintaa siitä, että se ei ole sysännyt vastuuta uutuuden toiminnasta heti taloyhtiön niskaan vaan on itse valvonut järjestelmän toimintaa.

Samanlainen kevytjäähdytys on asennettu nyt myös Asemanrantaan valmistuneeseen Primoon ja samanlainen kevytjäähdytys on asennettu myös muihin Asemanrantaan valmistuneisiin YIT:n kohteisiin. Samalla kerätään koko ajan tietoa laajaa Energiayhteistyöhanketta varten, jossa ovat mukana YIT:n lisäksi VTT, Loimua sekä Hämeenlinnan kaupunki. Kerättyä dataa hyödynnetään sitten tulevissa kohteissa. Jäähdytys ja viilennys ovat vahvasti tulossa asuntojen vakiovarustukseen.

Katso myös video Origo-taloyhtiöön toteutetusta viilennysratkaisusta:

Loimuan viilennysratkaisun avulla asunnon viilennys on helppoa ja sisälämpötila pysyy tasaisesti miellyttävänä vuoden ympäri. Sopiva kodin viilennys etenkin kesäkuukausina lisää asumismukavuutta huomattavasti. Asuntojen jäähdytykseen liittyvät palvelumme ovat tarjolla talokohtaisesti.

Paras ratkaisu onkin toteuttaa viilennysjärjestelmä joko talon rakentamisvaiheessa tai vanhojen talojen kohdalla isojen remonttien, esimerkiksi linjasaneerauksen, yhteydessä.