Janne Auvinen Verkatehtaalla

Verkatehtaan johtaja ja kulttuurialan vaikuttaja Janne Auvinen: ”Tämähän on suorastaan tylsää, niin hyvin meillä toimii kaukolämpö”

Konsernijohtaja Janne Auviselle viime vuodet hämeenlinnalaisen kulttuurikeskittymä Verkatehtaan johdossa ovat olleet koronan vuoksi vähintäänkin kummalliset. Jatkuvasti muuttuvissa olosuhteissa yksi asia on ollut onneksi pysyvää ­ja huoletonta – Verkatehdas lämpiää kaukolämmöllä.

Vanajaveden rannalla Hämeenlinnassa sijaitseva punatiilinen Verkatehdas on näyttävä paikka. Verkatehdas on vanha tehdaskortteli ja alue, johon kuuluu useita rakennuksia eri aikakausilta. Vanhimmat viljamakasiinit ovat noin 1830-luvulta ja uusimmat viime vuosilta.

2000-luvun alkupuolella Verkatehtaan alue kävi läpi kattavan korjaus- ja rakennusurakan, jonka jälkeen vuonna 2007 toimintansa aloitti Verkatehdas eli kulttuurin, taiteen ja luovuuden kotipaikka.

Verkatehtaalla toimii lukuisia luovan alan yrityksiä, ravintoloita, elokuvateatteri ja se on myös Hämeenlinnan Teatterin, Taidemuseon ja Yleisradion sekä usean oppilaitoksen koti. Yhteensä korttelin tiloissa toimii 40 yritystä, yhteisöä tai ammatinharjoittajaa.

Verkatehtaan julkisivu
Verkatehdas on saneerattu entiseen tehdaskortteliin Hämeenlinnassa. Nyt se palvelee kulttuurinystäviä ja -harrastajia.

Verkatehdas on myös tapahtumapaikka, jossa järjestetään lukuisia konsertteja ja esityksiä sekä yritystapahtumia, kokouksia ja konferensseja. Vuonna 2020 Verkatehdas tuli monelle suomalaiselle tutuksi, kun siellä kuvattiin Talent Suomi -televisio-ohjelma.

”Luonnollisesti tapahtumapuolella on ollut todella hiljaista viime vuodet. Nyt kuljemme kohti normaalia, mutta vielä emme ole lähelläkään sitä. Varovainen toiveeni on, josko syksyllä 2022 tapahtumat ja tilaisuudet pyörisivät lähes normaalisti”, Verkatehdasta luotsaava Janne Auvinen kertoo.

Auvinen aloitti Verkatehtaan johdossa syksyllä 2019 vain muutama kuukausi ennen pandemiaa.

”Koko tämä aika on ollut enemmän tai vähemmän kriisijohtamista. Ja olihan se hullua, kun heti alussa jouduin pistämään paikan kiinni ja lomauttamaan ihmiset”, hän muistelee.

Janne Auvinen Verkatehtaan kolmannen kerroksen lämpiössä
Janne Auvisen yksi lempipaikka Verkatehtaalla on kolmannen kerroksen lämpiö. Väriä tilaan tuo äänieristysseinä, jonka toisella puolella on 703-paikkainen Vanaja-sali.

Kaukolämpö on osoittautunut Verkatehtaan arvojen mukaiseksi valinnaksi

Janne Auvinen syntyi teatterisukuun ja on toiminut kulttuurialla erilaisissa tehtävissä koko elämänsä. Itseään hän kuvailee kulttuurialan maailmankansalaiseksi.

Auvisen työpaikka on Hämeenlinnassa, mutta hän asuu vaimonsa kanssa Turussa. Koti on 1900-luvun alussa rakennetussa puutalossa, ja Auvinen haaveileekin joka talvi kaukolämmöstä, niin vaivattomalta se vaikuttaa. Kaukolämmöllä lämpiävä Verkatehdas on todistanut oletukset oikeiksi.

”Verkatehtaalla tämähän on suorastaan tylsää kaukolämmön näkökulmasta. Kaikki toimii täällä niin täydellisesti”, Janne Auvinen kehuu.

Verkatehdas, sen kaikki rakennukset ja vesi, yhteensä lähes 30 000 kerrosneliömetriä lämpiävät kaukolämmöllä. Kaukolämpö tulee Loimuan paikalliselta Vanajan voimalaitokselta, jossa lämpö tuotetaan yli 90-prosenttisesti uusiutuvilla polttoaineilla. Voimalaitoksen uudet biopolttoainekattilat käyttävät puupolttoaineita, joita ovat esimerkiksi metsien harvennushakkuiden tähteet ja puutuoteteollisuuden sivutuotteet.

”Tämä kaikki sopii erinomaisesti Verkatehtaan ympäristöarvoihin ja vastuullisuuteen. Mietimme täällä hyvin tarkkaan valintojamme. Esimerkiksi EU-kokousten järjestämisestä ei voi edes jättää tarjousta, ellei pysty sitoutumaan kestävään kehitykseen, ympäristöarvoihin ja myös kertomaan toimistaan”, Auvinen paljastaa.

Janne Auvinen istuu Verkatehtaan ravintolassa ikkunan ääressä
Janne Auvisen voi bongata lounaalta päärakennuksen Ravintola Verkatehtaasta. Ikkunoista aukeaa kaunis näkymä Vanajavedelle.

Verkatehtaasta rokotustehtaaksi

Verkatehtaan pääovista sisään astuessa kävijään tekee vaikutuksen upea, valoisa lasipiha, joka yhdistää uudisrakennuksen puolella sijaitsevan Vanaja-salin ja vanhan opistorakennuksen. Vaikka korona sulki kulttuurielämän ja tapahtumat, näistä ovista on viime vuoden aikana kulkenut suurin osa hämeenlinnalaisista, monet kolmeenkin kertaan. Hämeenlinnan koronarokotukset nimittäin hoidettiin Verkatehtaalla.

”Kehitimme konseptin ’rokotustehdas’. Meillä oli tilat, osaaminen ja ammattilaiset valmiina isojen ihmismassojen ohjaamiseen ja hallitsemiseen turvallisesti. Vuokraa emme tietenkään perineet, mutta saimme muutaman ihmisen lomautukselta takaisin töihin”, Auvinen kertoo.

Janne Auvinen Verkatehtaan Vanja-salissa
Vanaja-sali muuntautuu moneksi. Aamupäivällä se saattaa olla konferenssitila ja illalla disco. Korona-aikana se palveli myös rokotuskeskuksena.

Lasipihan tapaan valoisana Janne Auvinen näkee myös Verkatehtaan tulevaisuuden. Vuoden 2022 alussa Hämeenlinnan teatteri yhdistyi hallinnollisesti Verkatehtaaseen. Tämä uudenlainen malli mahdollistaa virkeän, monipuolisen kulttuuritarjonnan ja esittävän taiteen ylläpidon vastaisuudessakin Hämeenlinnassa.

Tällä hetkellä Auvinen hoitaa myös teatterinjohtajan tehtäviä. Hämeenlinnan Teatterin uusi johtaja Anna-Elina Lyytikäinen aloittaa täysipäiväisen työskentelyn syksyllä. Kiirettä siis pitää, mutta onneksi on yksi asia, josta kulttuurikeskuksen vetäjän ei tarvitse huolehtia: Verkatehtaan rakennukset lämpiävät nyt ja vastakin kuin itsestään kaukolämmöllä.

Helppo ja huoleton kaukolämpö:

  • Suomen yleisin ja suosituin lämmitysmuoto. Kehitetty kylmän ilmastomme vaativiin olosuhteisiin.

  • Kaukolämpö on hyvin toimintavarma ja tasalaatuinen. Sitä on saatavilla kaikkina vuoden- ja vuorokaudenaikoina eikä katkoksia ole käytännössä koskaan.

  • Ei polttoainevarastoja, lämpökattiloita eikä savupiippuja – kaukolämpöön tarvittavat laitteet vievät vain vähän tilaa.

  • Alhaiset huolto- ja ylläpitokustannukset.

  • Kaukolämmöllä lämmität sekä kodin että lämpimän käyttöveden.

  • Paikallinen, energiatehokas ja ympäristöystävällinen lämmitysmuoto. Jo yli 90 prosenttia Loimuan kaukolämmöstä tuotetaan kotimaisilla, suureksi osaksi hiilidioksidineutraaleilla, puuperäisillä polttoaineilla.

  • Loimuan kaukolämpöä on saatavilla Hämeessä, Keski-Suomessa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Heinolassa.

  • Kiinnostuitko kaukolämmöstä? Lue lisää täältä. https://loimua.fi/kaukolampo/