Arvi Karistonkatu 9 kuvattuna ulkoa.

Uusi palvelu täytti toiveet – Paremmat asumisolosuhteet ja pienempi lämmityslasku

Arvi Karistonkatu 9:n taloyhtiössä Hämeenlinnassa tehtiin runsas vuosi sitten tärkeä päätös. Siellä päätettiin ottaa käyttöön Lämpöluotsi Älykäs –palvelu. Ratkaisu on osoittautunut hyväksi, sillä tähän mennessä taloyhtiö on säästänyt sen avulla lämmityskustannuksissa jo useita tuhansia euroja.

Taloyhtiön isännöitsijä Seppo Kuvaja Isännöinti Kuvaja Oy:stä kiittelee taloyhtiön ennakkoluulotonta hallitusta. Energian kulutus ja sen pienentäminen on tärkeä asia ja kun taloyhtiölle tarjottiin mahdollisuutta lähteä pilottikokeiluun mukaan, siihen päätettiin heti tarttua.

Nyt reilu vuosi myöhemmin voidaan nähdä, että se oli viisas päätös. Asumismukavuus talossa on parantunut, hiilijalanjälki on pienentynyt ja lämmityskulut ovat nyt pienemmät kuin aiemmin, Kuvaja tiivistää.

Seppo Kuvaja

Isännöitsijä Seppo Kuvaja kiittelee taloyhtiön hallitusta ennakkoluulottomuudesta pilot-hankkeeseen mukaan lähtemisestä.

Perinteisessä lämmönsäädössä lämmönsäädin ohjaa talon lämmitystä ulkolämpötilan mukaan. Lisäksi on tietysti jokaisessa patterissa termostaatit, jotka pyrkivät hienosäätämään patterin lämpötilaa. Perinteisen lämmönsäädön ja patteritermostaattien reagointi ei kuitenkaan ole kovin nopeaa ja täsmällistä, mikä johtaa ylilämmittämiseen ja asuntojen lämpötilojen heiluntaan.

Lämpöluotsi Älykäs -palvelussa järjestelmää täydennetään huoneistokohtaisilla antureilla, jotka seuraavat asuntojen lämpötilaa yötä päivää ja talon lämmitystä säädetään asuntojen todellisten lämpötilojen ja sääennusteiden mukaan. Näin vältetään asuntojen turha ylilämmitys ja talossa on huomattavasti tasaisemmat olosuhteet lämmityskaudella.  Lämpöluotsi Älykäs pienentää lämmityskuluja keskimäärin noin 10 prosenttia.

Järjestelmällä voidaan myös ohjata lämmitystä esimerkiksi niin, että kun aamulla lämpimän veden kulutus on huipussaan, pienennetään hetkellisesti pattereiden lämmitystä. Asukas ei tätä käytännössä Kuvajan mukaan huomaa, mutta tästä on se hyöty, että sillä voidaan tasata lämmityksen huipputehontarvetta. Huipputehontarve puolestaan vaikuttaa sopimusvesivirtaan, joka määrittää kaukolämmön perusmaksun. Niinpä Arvi Karistonkatu 9:ssä voitiin pienentää sopimusvesivirtaa, mikä merkitsee taas tuhansien eurojen säästöä taloyhtiölle vuodessa.

Tämä on palvelu, jossa kaikki voittavat, Kuvaja tiivistää. Loimuan kaukolämmön tuotannossa huipputehontarve laskee, ympäristön päästöt pienenevät, asumismukavuus kohenee ja taloyhtiön lämmityslasku pienenee.