Loimuan tyomiehet portaissa.

Parempi on uusia ajoissa kuin liian myöhään

Kun kaukolämpölaitteisto on kerran asennettu ja säädetty kohdalleen oikeilla komponenteilla, on lämmityslaitteiston uusimistarve poistettu pariksikymmeneksi vuodeksi, sanoo Etelä-Suomen Lämpöhuolto Oy:n kaukolämpöasiantuntija Eetu Hannuksela.

Sen puoleen siis voisi olettaa, ettei Hannukselan yrityksellä ei olisi paljoa tekemistä. Totuus on kuitenkin toisenlainen. 1960-luvulta lähtien rakennetussa kaukolämpöverkostossa on paljon elinkaarensa päässä olevia laitteita, joiden uusiminen on nyt ajankohtainen asia.

– Valitettavasti vain monessa kiinteistössä uusimista lykätään viimeiseen asti. Siinä ei loppujen lopuksi ole mitään järkeä, sanoo Hannuksela.

Uudella laitteistolla säästät myös kustannuksissa

Kaukolämpölaitteiston elinkaari on 17-25 vuotta. Sinä aikana se tulee teknisesti käyttöikänsä päähän ja on muutoinkin kulunut ja likaantunut niin, ettei se enää ole tehokkaimmillaan. Laitteiston uusiminen kokonaan on tässä vaiheessa siis perusteltua. Monessa tapauksessa kuitenkin kokonaisremontin sijaan vaihdetaan vain välttämättömiä osia, joilla saadaan parhaimmillaan laitteistolle muutama elinvuosi lisää. Samalla kasvaa riski siitä, että järjestelmä hajoaa jostakin toisesta paikasta – ja tietysti juuri silloin kun pakkanen on pahimmillaan.

– Kun vanha laitteisto ei missään tapauksessa ole enää energiatehokkuudeltaan parhaimmillaan, menetetään rahaa korjauskulujen lisäksi suurina lämmityskustannuksina. Kun laitteisto on joka tapauksessa lähivuosina uusittava, ei paikkaaminen ole perusteltua, Hannuksela laskee.

Säädöissä kaikki vaikuttaa kaikkeen

Rakennuksen lämmitysjärjestelmä on kokonaisuus. Siihen kuuluvat vesikiertojärjestelmän lisäksi siirtimet, pumput ohjausyksikköineen, venttiilimoottorit ja automaatio. Vesikiertojärjestelmässä on myös paisunta-astia joka huomioi verkoston paineen vaihtelut. Jos johonkin näistä kosketaan, se vaikuttaa koko järjestelmän toimintaan. Jos esimerkiksi yhden patteriventtiilin esisäätöä mennään muuttamaan, se vaikuttaa myös kaikkien muiden samassa linjassa olevien pattereiden toimintaan. Valitettavan usein Hannuksela on törmännyt siihen, että jotakin talon järjestelmän osista on menty sorkkimaan katsomatta kokonaisuutta. Tuloksena on väistämättä kasvanut energialasku.

Tilaa ilmainen lämmönjakohuoneen katselmus

Elenia Lämpö tarjoaa kaikille kaukolämpöasiakkailleen yhteistyössä Etelä-Suomen Lämpöhuollon kanssa ilmaisen kuntokatselmuksen, jossa Lämpöhuollon asiantuntijat mittaavat lämmitysjärjestelmän toiminnan 35-kohtaisen ohjelman mukaan ja tekevät suosituksen mahdollisista jatkotoimista. Silloin ei tarvitse arvailla missä kunnossa kaukolämpöjärjestelmä on.

Voit tilata katselmuksen lähettämällä kiinteistösi tiedot sekä yhteystietosi meille sähköpostitse lampoluotsi@elenia.fi.