Otto Kanerva pitää koiraa sylissä.

Näyttelijä-ohjaaja Otto Kanerva: ”Puolivahingossa valittu kaukolämpö on ollut meille superhelppo ratkaisu”

Näyttelijä-ohjaaja ja taiteellinen johtaja Otto Kanerva asuu perheensä kanssa omakotitalossa Hämeenlinnassa. Kodin energiaratkaisuksi valikoitui kymmenen vuotta sitten kaukolämpö, ja valinta on tehnyt kotielämästä huoletonta ja mukavaa.

Hämeenlinnalaisen omakotitalon seinässä lukee isoin kirjaimin Kanerva. Ovikellon pirahdus sinkauttaa paikalle pienen, valkean koiran, joka tervehtii reippaalla haukulla.

”Tässä on meidän Fidel. Se on kova vahtimaan, etenkin ohikulkevia päiväkodin lapsia ja lintuja”, sanoo iloinen mies aurinkolaseissaan. Hän on talon isäntä – näyttelijä, ohjaaja ja Rauman teatterin taiteellinen johtaja Otto Kanerva.

Talossa asustaa lisäksi vaimo Hanna ja perheen kolme poikaa: Miska 12, Pyry 16 ja Turo, 20.

”Ja poikien kaverit käyvät täällä jatkuvasti. Talon ovi käy koko ajan, kun he tulevat ja menevät.”

Hämeenlinnaan Kanervat muuttivat kymmenisin vuotta sitten Helsingistä. Kun kolmas poika syntyi, silloinen kerrostaloasunto alkoi käydä ahtaaksi. Perhe päätti rakennuttaa omakotitalon, ja sopiva tontti löytyi Hämeenlinnasta. Helsingissä asuessaan he viihtyivät niin hyvin kerrostalossa, että kerrostaloasumisen helppous haluttiin tuoda myös tulevaan omakotitaloon.

”Valmiit talomallit eivät tuntuneet sopivilta, joten suunnittelimme yhdessä arkkitehdin kanssa pienisuuren omakotitalon. Tässä on kompaktissa koossa kaikki tarvittava sekä pieni piha.”

Otto Kanerva
Iltaisin Otto Kanervan löytää usein sohvalta katsomassa rikossarjoja.  ”Silloin Fidel-koira hyppää Oton syliin ja pötköttää mahan päällä pitkällään kuin vauva”, Hanna-vaimo kertoo

Kaukolämpö tekee kotoilusta helppoa

Rakennusprojektin aikana yhtenä energiavaihtoehtona tuli esiin kaukolämpö. Kun projektissa oli hoidettavana samaan aikaan kymmenen muutakin asiaa, tuntui se Kanervista hyvältä ratkaisulta.

”Muistan sanoneeni Hannalle, että otetaan tuo kaukolämpö, niin on taas yksi huoli vähemmän. Ja niin se on tosiaan ollut: meillä ei ole ollut kymmeneen vuoteen mitään ongelmia sen kanssa.”

Kaukolämpö on tehnyt kotielämästä ilahduttavan mutkatonta, sillä kaukolämpö kulkee siinä sivussa kuin itsestään. Kanerva ei sanojensa mukaan edes huomaa käyttävänsä kaukolämpöä – ja se on positiivinen asia.

Vaikka viisihenkisessä perheessä lämpöä kuluu, ei kaukolämpö paljoa laskulistassakaan paina.

”Välillä on pitänyt ihan tarkistaa suoravelotuslaskusta, että mitäs me siitä kaukolämmöstä maksetaankaan.”

Otto Kanerva
Yläkerran työhuoneessa hoidetaan perheyrityksen työt. Parhaillaan Otto työstää Rauman teatteriin syksyksi kantaesitysmusikaalia nimeltä Sebastian kahdesti syntynyt. s

Koti on myös työpaikka

Koti on Kanerville tärkeä paikka siksikin, että se on myös työpaikka ja perheyrityksen toimipiste. Kanervilla on esittävien taiteiden perheyritys, joka tekee muun muassa kiertäviä viihteellisiä teatteriesityksiä konserttisaleihin ja teattereihin ympäri Suomea sekä kesäteatteria Hämeenlinnassa, Juvalla ja Haminassa.

Hanna-vaimo on pilatesohjaaja ja -kouluttaja, mutta kun Otto sai Rauman teatterin taiteellisen johtajan pestin vuonna 2016, tuli hän avuksi pyörittämään yritystä. Kaksi päivää viikosta Otto asuu ja työskentelee Raumalla.

”Kaikki työ tapahtuu kuitenkin pitkälti puhelimen, läppärin ja muistikirjan välimaastossa. Ja Hämeenlinnan huoltoasemat ovat tulleet tutuiksi palaveripaikkoina.”

Oton työ on sosiaalista ja ihmisten kanssa tekemistä, joten siksi hän ei sanojensa mukaan ole kovin sosiaalinen työn ulkopuolella. Niinpä kodin merkitys korostuu: se on tärkeä rauhoittumisen paikka.

Otto Kanerva
Yksi Oton lempipaikkoja kotona on keittiö, sillä hän tykkää kokata – ja kolmelle pojalle ruokaa saakin olla tekemässä koko ajan.

Menot vain kivenheiton päässä kotoa

Kun Kanervat kymmenisin vuotta sitten etsivät tonttia rakennusprojektilleen, Hämeenlinna tuntui luontevalta vaihtoehdolta. Se oli aikoinaan ollut Oton oma mummolakaupunki, ja poikienkin isovanhemmat asuvat samoilla seuduilla. Lisäksi kun työt ovat ympäri Suomea, Hämeenlinnasta on helppo lähteä mihin suuntaan tahansa.

Kotipaikkavalinta on osoittautunut toimivaksi: on oma rauha, luonto ja lenkkimaastot lähellä, keskustaan alle kaksi kilometriä.

Kun Helsingissä yhden asian hoitamiseen saattoi mennä puoli päivää, on Hämeenlinnassa puolessa päivässä koko to do -lista jo hoidettu.

”Tuntuu, että täällä aikaa on enemmän.”

Kaupunki tarjoaa aktiviteettiä koko perheelle. Vanhemmat käyvät CrossFit-salilla ja pojat pelaavat amerikkalaista jalkapalloa sekä jääkiekkoa. Perheenisä itse käy HPK:n ylläpitämässä sponsorijoukkueessa HC Lampussa. Treenit ovat aina perjantaisin ja sen jälkeen jäädään yhdessä syömään aamupalaa ja parantamaan maailmaa.

”Jääkiekkoporukka on tärkeä yhteisö ja henkireikä.”

Sitten etuovi naksahtaa ja Miska-poika huikkaa isälle, että lähtee läheiseen maauimalaan. 

”Ja tuollaiselle 12-vuotiaalle tämä paikka on kuin taivas. Pyörällä pääsee painelemaan kaikkialle.”

Helppo ja huoleton kaukolämpö:

  • Suomen yleisin ja suosituin lämmitysmuoto. Kehitetty kylmän ilmastomme vaativiin olosuhteisiin.
  • Kaukolämpö on hyvin toimintavarma ja tasalaatuinen. Sitä on saatavilla kaikkina vuoden- ja vuorokaudenaikoina, eikä katkoksia ole käytännössä koskaan.
  • Ei polttoainevarastoja, lämpökattiloita eikä savupiippuja – kaukolämpöön tarvittavat laitteet vievät vain vähän tilaa.
  • Alhaiset huolto- ja ylläpitokustannukset.
  • Kaukolämmöllä lämmität sekä kodin että lämpimän käyttöveden.
  • Paikallinen, energiatehokas ja ympäristöystävällinen lämmitysmuoto. Jo yli 90 prosenttia Loimuan kaukolämmöstä tuotetaan kotimaisilla, suureksi osaksi hiilidioksidineutraaleilla, puuperäisillä polttoaineilla.
  • Loimuan kaukolämpöä on saatavilla Hämeessä, Keski-Suomessa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Heinolassa.
  • Kiinnostuitko kaukolämmöstä? Lue lisää täältä.