Kymppi-Maukkaiden mämmirasiat.

Maukasta maakaasulla

Loimuan maakaasuasiakas, Kymppi-Maukkaat Oy on yritys, joka valmistaa elintarvikkeita kuluttajille sekä ammattikeittiöihin. Yritys on hyvin tunnettu mm. mämmistään. Lisäksi tuotevalikoimaan kuuluvat laatikkoruoat ja juuressoseet, leivonnaispakasteet, säilykkeet, kastiketiivisteet sekä kuivattujen herneiden pakkaus. Kymppi-Maukkaat valmistaa tehtaassaan oman Kymppi-brändin lisäksi private label -tuotteita sekä vähittäiskauppaan että HoReCa-sektorille. Myös teollisuuden alihankinta on osa tuotantoa.

Kymppi-Maukkaan tehdaspäällikkö Anna Mollberg kertoo, että tehdas on toiminut samalla paikalla, Akaan Toijalassa jo vuodesta 1960, jolloin Vähittäiskaupan teollisuus Oy perusti sen Toijalaan vanhan raviradan paikalle. Yritys kuulu Laihian Mallas Oy -konserniin, joka osti tehtaan vuonna 1999 Raisio-yhtymältä. Laihian Mallas Oy on 110 vuotta vanha perheyritys Laihialta, joka valmistaa maltaita ja uutteita kuluttajille ja ammattilaisille sekä raaka-aineiksi elintarviketeollisuuteen. Anna Mollberg on itse yrityksessä 6. sukupolvea ja hänen isänsä Lasse Koski toimii Laihian Mallas Oy:n toimitusjohtajana.

Kymppi-Maukkaiden tehdas Toijalassa

Kymppi-mämmien ruismallas tulee emoyhtiöltä Laihian Mallas Oy:lta, joka ostaa raaka-aineensa pääasiassa lähialueensa sopimusviljelijöiltä. Yritykselle tärkeitä asioita ovatkin maaseudun elinvoimaisuus ja työllistäminen, kertoo Anna Mollberg yrityksen arvoista. Myös suomalaisten ruokaperinteiden säilyttäminen on konsernin kunnia-asia. Kymppi-Maukkaat valmistavat monia perinteisiä tuotteita, jotka olisi luultavasti jo unohdettu, mikäli niiden valmistusta ei olisi jatkettu teollisesti.

”Yrityksemme ja tuotteidemme kehityksessä otamme huomioon vastuullisuuden ja energiaystävällisyyden”, lisää yrityksen arvoista Anna Mollberg.

Tehtaan tuotanto on hyvin monipuolista johtuen monesta tuoteryhmästä, myös valmistuslinjoja on useita. Energiana tehtaalla käytetään Loimuan kautta hankittavaa maakaasua. Maakaasusta tehdään lämpöä ja höyryä ja mm. mämmi ja laatikkoruuat valmistuvat maakaasukäyttöisillä perinteisillä uuneilla.

Maakaasun etuna yrityksen kannalta Anna Mollberg pitää sen helppoutta ja vaivattomuutta moneen muuhun vaihtoehtoon verrattuna. Se kun toimii melko itsellisesti osana prosessia.

Anna Mollberg jatkaa: ”Nyt kun kaasun ostomahdollisuudet ovat vapautuneet, kilpailutamme vuosittain kaasun ja Loimualla on ollut tarjota kilpailukykyinen hinta. Toiminta Loimuan kanssa on toiminut hyvin ja varmasti, olemme olleet tyytyväisiä yhteistyöhön.”