Loimua_uratarinakuva_Marko.

Töissä Loimuassa: Marko Lehtonen, kunnossapitomestari

Kunnossapidon vastuumies nauttii haasteista
Kunnossapitomestari Marko Lehtonen (41) vastaa Vanajan voimalaitoksen päivittäisen kunnossapidon organisoinnista ja kehittämisestä. Marko pitää huolen kaukolämpölaitteistojen huoltosuunnitelmien toteuttamisesta, jotta tuhansien hämeenlinnalaisten lämmitys pelaa huoletta ja huolella.

Alun perin putkiasentajaksi valmistunut Marko seurasi isänsä jalanjälkiä voimalaitosmaailmaan. Työuran alkuvuodet menivät koneasentajana reissutöissä. Kun Vanajan voimalaitoksella käynnistyi mittava investointihanke, Marko sai uusia kiireitä. Vuonna 2009 valmistuneen projektin aikana uusittiin lämmityskattila sekä siihen liittyvä polttoaineenkäsittelyjärjestelmä ja laitosautomaatio. Reissutyöt jäivät, mikä sopi pienten lasten isälle paremmin kuin hyvin.

Energinen uuden oppija
Marko on työn ohessa päivittänyt osaamistaan aktiivisesti. Nykyiseen tehtäväänkin hän päätyi lisäkoulutuksen kautta, kun esimies kysyi kiinnostaisiko eläkkeelle siirtyvän kunnossapitomestarin työn jatkaminen. Edellytyksenä oli parin vuoden opinnot työn ohessa, samalla uutta tehtävää harjoitellen.

– Valmistuin kunnossapidon työteknikoksi vuonna 2014 ja vaihdoin asentajaryhmästä esimiesasemaan. Kun itsellä on halu oppia lisää, saa helpommin lisää vastuutakin. Koskaan ei ole liian vanha oppiakseen uutta ja nykyään työelämä onkin jatkuvaa uuden oppimista.

Huollot tehdään huomaamatta

Kunnossapitomestarin vastuulla on, että huollot toteutuvat aikataulussa ja kustannustehokkaasti, mikä tarkoittaa myös hankintoihin osallistumista. Isoimmat huollot ajoitetaan lämmityskauden ulkopuolelle, joten asiakkaat eivät edes huomaa niitä.

– Seuraavan vuosihuollon suunnittelu alkaa edellisenä kesänä. Kun koneet ovat auki huollon aikana, nähdään tilanne ja tarpeet, joihin pitää pidemmälläkin aikavälillä reagoida, kertoo Marko. Työ on hyvin vaihtelevaa päätetyöskentelystä ja henkilöstöasioiden hoitamisesta ongelmanratkontaan prosessialueella.
Kustannuspaineita ja aikatauluhaasteita riittää, mutta Marko sanoo nauttivansa niiden voittamisesta.
– Mielenkiintoisinta työssäni on nähdä muutokset asioissa, joita on haluttu kehittää. Arvostan myös vaihtelevuutta ja vapautta, sillä työkalenterin voin hyvin pitkälle räätälöidä itse.

Mukava paikka työskennellä
Marko on viihtynyt energia-asioiden parissa yli 20 vuotta ja suosittelee alaa uravalintaa miettiville.
– Energia-ala on erittäin mielenkiintoinen ja haasteita riittää eri tehtävissä – ja kylmässä pohjolassa on aina tarvetta energiantuotannolle. Loimuassa on helppo olla töissä, sillä henkilöstöön, työturvallisuuteen ja työhyvinvointiin panostetaan paljon. Loimuan Marko näkee vakaana ja kehittyvänä työnantajana myös tulevaisuudessa.
– Uskon olevani samassa tehtävässä vielä 5–10 vuoden kuluttua, mutta tehtäväkenttäni on varmasti muuttunut. Jossain määrin siihen kuuluvat myös uudet tuotantomenetelmät, kuten esimerkiksi aurinkoenergia.

Seuratoimintaa ja kalajuttuja
Kolmen lapsen isällä oma aika on vähissä, etenkin kun vanhemman pojan jääkiekkoharrastus vie mukanaan myös huoltajan roolissa toimivaa isää. Tilanteen salliessa Marko lataa akkujaan kalastuksen parissa ja paikallisen vetouisteluseuran toiminnassa.

– Kalastuksessa hermot lepäävät, kun ei ole kiire mihinkään. Ja parhaat lohipaikathan alkavat merellä siitä, missä kännykästä loppuu kuuluvuus!