Maakaasun riittävyydestä – uutinen päivitetty

Vaikutus kaukolämpöasiakkaisiimme

Gasumin tänään ilmoittama maakaasun hankintasopimuksen katkeaminen Venäjältä ei vaikuta kaukolämmön tuotantoomme. Tuotamme kaukolämmön pääosin uusiutuvilla kotimaisilla puupohjaisilla polttoaineilla. Maakaasua olemme käyttäneet tarvittaessa tukena kylmillä talvikeleillä, ja niiden osalta meillä on nyt varalla käytössä öljy.

Vaikutus maakaasuasiakkaisiimme:

Loimualla on useampia kaasunhankintalähteitä ja niin pitkään kuin Balticconnector-kaasuputkessa kapasiteetti riittää, niin näkemyksemme mukaan kaasuntoimitukset jatkuvat asiakkaillemme normaalisti.

Suomeen tulee kaasua kahden putkiyhteyden kautta. Balticconnector-kaasuputken avulla Suomeen saadaan toimitettua kaasua suoraan Baltian kautta, vaikka Venäjän suorat kaasutoimitukset Suomeen loppuisivatkin.

Huoltovarmuuskeskuksen mukaan Balticconnector- putkiyhteyden arvioidaan riittävän Suomen kaasunkulutukseen lämpimien kesäkuukausien ajan. Tilanteen mahdollisesti pitkittyessä kylmä alkutalvi voi tuoda haasteita, sillä Venäjän maakaasutuonnin kokonaan korvaava kelluva lng-terminaali arvioidaan saatavan käyttöön aikaisintaan vuodenvaihteessa. Sen kapasiteetti kattaisi kokonaan Suomen maakaasutarpeen. Suomen puolesta lng-hanketta edistää siirtoverkkoyhtiö Gasgrid Finland Oy.

Kaasun toimitus asuntojen lämmitykseen turvataan Huoltovarmuusvarastojen avulla. Mikäli kaasun kulutusta jouduttaisiin rajoittamaan, tapahtuisi se viranomaisohjausten mukaisesti. Tällöin rajoitettaisiin ensisijaisesti teollisuusasiakkaiden kaasutoimituksia.