Loimua katsoo taivaalle

Auringosta virtaa kaukolämpöön Hämeenlinnassa

Hämeenlinnan kaukolämpötuotanto siirtyi uuteen aikaan, kun Ahveniston lämpökeskuksen aurinkosähköpaneelit kytkettiin käyttöön. Paneeleiden tuottaman sähkön avulla pyöritetään vastedes pumppuja, jotka kierrättävät vettä kaukolämpöverkossa. 15 kW:n aurinkovoimala tuottaa energiaa tähän tehtävään aina aikaisesta keväästä pitkälle syksyyn asti.

Loimuan investointi aurinkoenergiaan kuvaa koko alan kehitystä ja muutosta. Yhden energiavalinnan sijasta tulevaisuudessa rakennetaan entistä useammin hybridiratkaisuja, joissa tarvittava energia tuotetaan montaa eri tuotantotapaa yhdistäen. Näistä aurinkovoima on varmasti yksi.

Tämä avaa uusia mahdollisuuksia, sanoo Loimuan asiakkuus- ja kehitysjohtaja Tero Holappa.

– Keräämme tällä projektilla tarkasti tietoa aurinkoenergian hyödyntämisestä ja kehitämme yhdessä kumppaneidemme kanssa uusia palveluja niin, että voimme vastaisuudessa tarjota asiakkaillemme entistä monipuolisempia ja tehokkaampia energiaratkaisuja, Holappa kaavailee.

Kiinnostus aurinkoenergiaan kasvanut voimakkaasti

Loimuan kumppanina on tässä pilot-hankkeessa mm. GreenEnergy Finland Oy, joka on yksi maamme johtavista aurinkoenergiajärjestelmätoimittajista. Kuusi vuotta sitten perustettu yritys on kahden viime vuoden aikana kasvanut voimakkaasti lisääntyneen kysynnän myötä.

Kiinnostuksen kasvun taustalla on toisaalta aurinkopaneeleiden parantunut teho sekä hintojen lasku. Perinteisten mökkisähköjen lisäksi aurinkosähkö on nyt kilpailukykyinen vaihtoehto monessa muussakin kohteessa joko osana tai kokonaan. Yrityspuolella kiinnostusta siivittää lisäksi 25 prosentin investointituki.

Aurinkosähköpaneelit ovat teknisesti yksinkertainen ja luotettava ratkaisu. Haasteet liittyvät tällä hetkellä syntyvän sähkön varastointiin ja yhteiskäyttöön muiden tuotantomenetelmien kanssa.

– Uudet ohjausjärjestelmät ovat koko ajan parempia valitsemaan kulloinkin älykkäimmän tavan tuottaa sähköä, sanoo GreenEnergy Finlandin liiketoiminnan kehitysjohtaja Jarmo Skarp.

Esimerkkinä hän mainitsee uudet aurinkopaneeleilla varustetut sähköautot, jotka voivat paikallaan ollessa vaikkapa tuottaa sähköä kodin muihin tarpeisiin. Saksassa aurinkosähköllä tuotetaan parhaimmillaan jo kolmasosa koko maan tarvitsemasta sähköstä.