Kättelytilanne.

Laukaan Vuokrakodit Oy: Isot säästöt Lämpöluotsi Älykäs -järjestelmällä

Loimuan Lämpöluotsi Älykäs -järjestelmä seuraa paitsi asuntojen lämpötiloja ja ilmankosteutta myös sääennusteita ja ohjaa näin talon lämmitystä. Lämpöluotsi Älykäs oppii, miten kiinteistö eri aikoina ja eri olosuhteissa käyttäytyy ja tarjoaa parhaan tavan lämmittää ja pitää asuntojen lämpötilat tasaisina.

Laukaan Vuokrakodit Oy on käyttänyt Lämpöluotsi Älykäs -järjestelmää viidessä kohteessa Laukaan kirkonkylällä tammikuusta 2018. Toimitusjohtaja ja isännöitsijä Riitta Tarkiainen on tyytyväinen kokemuksiin. Lämmityskuluissa on syntynyt merkittäviä säästöjä ja myös asukkaat ovat olleet tyytyväisiä.
”Anturit asennettiin viiden kiinteistön asuntoihin vajaat puolitoista vuotta sitten ja tulokset ovat olleet lupaavia. Kaukolämmön sopimusvirroissa säästöä syntyi lähes 5 000 euroa vuodessa. Keskimääräinen säästö rakennusta kohden oli viime vuonna reilut kymmenen prosenttia”, Tarkiainen laskee.

”Myös lämmityksen epätasapaino on vähentynyt, sillä asunnot lämpiävät tasaisemmin. Kaikki toimii ilmeisen hyvin. Asukkailta on tullut muita lämmityskausia huomattavasti vähemmän valituksia siitä, että jossakin asunnossa olisi liian kylmä ja toisessa liian lämmin. Lämpöluotsi Älykäs -järjestelmä vaikuttaa kokemuksen perusteella todella hyvältä”, hän jatkaa.

Laukaan Vuokrakodit Oy:llä on noin 700 vuokra-asuntoa. Niistä puolet on kirkonkylässä ja toinen puoli kunnan muissa taajamissa. Suurin osa asunnoista on rivitaloissa, mutta vanhemmassa rakennuskannassa on myös kerrostaloja. ”24 kirkonkylän kiinteistöä on kaukolämpöverkossa. Loimuan kaukolämpö on käyttäjälle huoletonta ja kustannuksiltaan se peittoaa esimerkiksi öljylämmityksen”, Tarkiainen huomauttaa.

”Loimuan kanssa on helppo asioida ja asiakaspalvelu toimii kiitettävästi. Jos on kysyttävää, vastaus tulee nopeasti. Minä saan esimeriksi puhelimeen tiedon lämpökatkoista ja tiedon niiden loppumisesta. Tosin katkoja ei juurikaan ole ollut”, hän lisää.

Laukaan Vuokrakodit Oy:n toimitusjohtaja ja isännöitsijä Riitta Tarkiainen on tyytyväinen vajaa puolentoista vuoden kokemukseensa Lämpöluotsi Älykäs -järjestelmästä. Lämmityksessä on syntynyt merkittäviä säästöjä ja asumisviihtyisyys on parantunut.