Miehet tutkimassa lämpöpumppuratkaisua.

Poistoilmalämpöpumppu eli PILP

Poistoilmalämpöpumppu eli PILP on toimiva ratkaisu kaukolämmön rinnalle. Sillä voidaan parantaa energiatehokkuutta ja säästää lämmityskustannuksissa. Mistään kaikille sopivasta patenttiratkaisusta ei kuitenkaan ole kysymys.

Suomessa on huomattava määrä vanhempia kerrostaloja, joissa on koneellinen poistoilma, mutta ei koneellista tuloilmaa. Näissä taloissa poistettava lämmin ilma jää nyt usein hyödyntämättä. PILP ottaa tämän lämmön talteen ja hyödyntää sen lämpimän veden ja lämmön tuotannossa. Tämän ansiosta kaukolämmön tarve on vähäisempi kuin ennen poistoilman lämmön talteenottoa.

Milloin poistoilmalämpöpumppu kannattaa?

Poistoilmalämpöpumpun asennuksen yhteydessä suositellaan lämmönjakokeskuksen uusimista. Näin parhaiten varmistetaan toimiva ja tehokas lämmityskokonaisuus. Hyvä ajankohta taloyhtiön PILP harkinnalle onkin, kun nykyinen lämmönjakokeskus alkaa olla elinkaarensa päässä.

Myös putkiremontin yhteydessä kannattaa taloyhtiössä ottaa tämä mahdollisuus esille, sanoo Isännöinti Kuvajan toimitusjohtaja Seppo Kuvaja.

Poistoilmalämpöpumpun asentaminen vaatii joitakin putkiläpivientejä, jotka on siinä samassa yhteydessä helppo tehdä, hän perustelee.

Projektit edellyttävät kohdekohtaista suunnittelua

PILP-ratkaisut perustuvat aina tarkkoihin ennakkolaskelmiin, joilla määritellään remontin vaikutukset kiinteistön ilmastointiin ja lämmitykseen.

– Jokainen talo on yksilöllinen, eikä yhtä oikeaa patenttiratkaisua ole olemassa, sanoo Kantaputken toimitusjohtaja Petri Hämäläinen. Tähän mennessä toteutetut kohteet ovat saavuttaneet etukäteislaskelmien tavoitteet hyvin.

Esimerkiksi Hämeenlinnassa, Rinkelinmäenkatu 3:ssa tehty remontti vähensi kaukolämmön tarvetta 40 %. Tämä johti siihen, että myös sopimusvesivirran määrää eli kaukolämmön perusmaksua voitiin pienentää, jolloin säästöä tulee kahdesta suunnasta. Kahden vuoden kokemuksella voidaan jo nähdä, että vaikka poistoilmalämpöpumppu lisää sähkön kulutusta, järjestelmään tehty investointi tulee takaisin alle 10 vuodessa.

– Rinkelinmäenkadun kerrostalot ovat optimaalisia poistoilmalämpöpumpun asentamiseen, sanoo Petri Hämäläinen. Ne ovat kuin keksipaketteja: korkeita ja talossa on vain yksi rappu mikä merkitsee, että katolla on vain yksi poistoilmapuhallin. Tällöin poistuvan ilman virtaama on mahdollisimman suuri ja lämpö saadaan ilmasta tehokkaimmin talteen.

Laitteisto sinänsä on melko yksinkertainen, mutta vaatii seurantaa ja huoltoa, kuten suodattimien säännöllisen vaihdon.

Luottamus rakennetaan hyvällä yhteistyöllä ja ammattitaidolla

Loimua ja Kantaputki ovat tehneet yhteistyötä Rinkelinmäenkadun kohteessa. Isännöinti Kuvaja toimi projektissa tilaajan eli taloyhtiön edustajana.

– On tärkeää, että projektia on toteuttamassa hyvä ja asiantunteva tiimi, sanoo Seppo Kuvaja. Taloyhtiön pitää voida luottaa siihen, että vaadittavat toimet on mietitty oikein, käytettävät laitteet ovat laadukkaita ja työ sujuvaa. Loimuan ja Kantaputken osaamista Kuvaja kehuu. Yhteistyö on sujunut ja kumppanit ovat aidosti ajatelleet taloyhtiön etua, mikä on luottamuksen synnyn ehto, hän tiivistää.

Luotettava kaukolämpö säilyttää asemansa myös tulevaisuudessa

PILP-järjestelmille sopivaa rakennuskantaa on paljon. Seppo Kuvaja veikkaa, että seuraavien viiden vuoden aikana näitä järjestelmiä tullaan asentamaan lukuisiin kerrostaloihin. Lisäksi tuotekehitys tuo varmasti lisää vaihtoehtoja esimerkiksi aurinkoenergian saralla. Myös Rinkelinmäenkatu 3:ssa tehtiin remontin yhteydessä valmius aurinkokeräimille, jotka muuntavat auringon säteilyä lämmöksi.

Kuvaja muistuttaa, että kaikkein tärkein asia talon lämmityksessä on varmistaa, että lämpöä riittää myös kylmällä ilmalla. Siinä suhteessa kaukolämpö on todistanut luotettavuutensa, ja siksi hän uskoo sen aseman säilyvän tulevaisuudessakin keskeisenä osana kehittyviä hybridilämmitysjärjestelmiä.

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä.

Jokaisen kiinteistön energiaominaisuudet ovat yksilölliset, siksi annamme kohdekohtaisia arvioita sekä suosituksia lämmitysratkaisuista. Ota yhteyttä, jutellaan tarkemmin sinun kohteeseesi parhaiten soveltuvasta energiaratkaisusta!

Myyntipäällikkö Toni Nikkanen

puh. 040 707 8332

toni.nikkanen@elenia.st.generax.io

***

Yläkuvassa Rinkelinmäenkatu 3, Hämeenlinna. Henkilöt Seppo Kuvaja/Isännöinti Kuvaja (vas.), Toni Nikkanen/Loimua, Petri Hämäläinen/Kantaputki

Loimua Oy on paikallinen energiapalveluyhtiö, jolla on pitkä kokemus luotettavien ja ympäristölle ystävällisten lämmitysratkaisujen toteuttamisesta. Kaukolämmön rinnalle yhtiö on kasvattanut osaamista useista energiamuodoista sekä niihin liittyvistä palveluista.

Kantaputki Oy on hämeenlinnalainen vuonna 1994 perustettu urakoitsijayritys, joka on toteuttanut suurimman osan Hämeenlinnaan asennetuista poistoilmalämpöpumpuista kaukolämmön rinnalle.

Isännöinti Kuvaja Oy on paikallinen, asiakaslähtöinen ja luotettava kiinteistöhallinnon ammattilainen, joka on palvellut asiakkaitaan Hämeenlinnassa jo yli 20 vuoden ajan. Isännöinti Kuvaja on erilaisten energiansäästö- ja korjausrakentamisratkaisujen edelläkävijä.