Lämpöluotsit eivät huilaa kesälläkään

Lämmitysasiat eivät usein lämpimään aikaan ole ensimmäisenä mielessä, mutta silloinkin kentällä tapahtuu. Kesällä Lämpöluotsit eli me Elenia Lämmössä rakennamme uutta kaukolämpöverkkoa ja saneeraamme olemassa olevaa lämpöverkkoa. työmies kaivannon äärellä_400Töitä tehdään joka vuosi kaikilla toimintapaikkakunnillamme useiden kilometrien matkalla. Tällä varmistamme sen, että uudet ja olemassa olevat asiakkaamme saavat luotettavaa, vaivatonta sekä ympäristölle ystävällistä kaukolämpöä myös talven paukkupakkasilla.

Usein kuulee ihmisten puhuvan ”miksi tänäkin kesänä kaupungin katukuvaa rumentavat suuret kaivannot?”. Tämä johtuu siitä, että kesällä kaukolämpöverkon rakentaminen on turvallisempaa, nopeampaa ja myös kustannustehokkaampaa. Ja mikä tärkeintä – silloin rakentaminen näkyy myös asiakkaidemme arjessa mahdollisimman vähän, kun töihin liittyvät keskeytykset kaukolämmön jakelussa eivät vaikuta kiinteistöjen lämmitykseen. Kesäisinhän, ainakin yleensä, Suomessakin aurinko pilkistää pilvien raosta ja huolehtii lämmittämisestä. Kesäaikaan myös tiettyjen rakennusten, kuten esimerkiksi koulujen ja päiväkotien jne, päivittäiset käyttäjät ovat kesälaitumilla ja näin myös alueiden liikennemäärät ovat pienempiä. Tämä nopeuttaa rakentamista, kun saamme tehdä kaukolämpöverkon rakentamis- ja korjaustöitä hieman rauhallisemmassa ympäristössä.

Ollaan tarkkana ja muistetaan turvallisuus

Kaukolämpöjohdot on usein sijoitettu katualueille, joissa joudumme työskentelemään liikenteellisesti erittäin haastavissa paikoissa. Näissä tilanteissa pyrimme aina löytämään tien omistajan, joka yleensä on ELY-keskus, kaupunki tai kunta, kanssa työmaajärjestelyille sellaisen vaihtoehdon, josta koituu mahdollisimman vähän haittaa tien ja alueen käyttäjille. Voinkin sanoa, ettei kauhalla tehdä pienintäkään jälkeä kaupungin katukuvaan ennen kuin työkohteen järjestelyt, aikataulut ja vastuuasiat on selvitetty tien omistajan kanssa sekä tarvittavat katutyö- ja sijoitusluvat ovat viimeisen päälle kunnossa.

Pyrimme omilla toimillamme poistamaan kaikki mahdolliset työmaan ja ohikulkijoiden turvallisuuteen liittyvät riskitekijät, mutta ulkopuoliseen vaaratekijään emme pysty aina vaikuttamaan. Valitettavasti olen vuosien varrella joutunut todistamaan monenlaisia vaaratilanteita, jotka johtuvat useimmiten joko ihmisten varomattomuudesta tai välinpitämättömyydestä työmaaympäristössä liikuttaessa. Toivoisinkin, että ohikulkijat malttaisivat noudattaa nopeusrajoituksia ja muuttuneita liikennejärjestelyitä työmaita ohittaessaan – niillä on tärkeä ja meidän kaikkien etua ajava roolinsa. Vaikka Suomen kesä onkin lyhyt, kyllä siitä ehtii nauttimaan, vaikka kotimatka kestäisikin viisi minuuttia pidempään.

Aurinkoista elokuuta kaikille toivotellen,

Simo Pynnönen

Tiesithän, että näet myös kaukolämmön työmaa-alueet karttapalvelustamme? Tutustu tarkemmin palveluun

Kirjoittaja työskenteli Elenia Lämmössä verkostopäällikkönä.