Lämpökatselmuksella tietoa energiatehokkaaseen lämmitykseen

Veli-Pekka Kettunen hankki hiljattain puolisoineen omistukseensa omakotitalon Hämeenlinnan Kankaantaustasta. Talo on kaukolämmössä ja aikomus on pitää lämmitys jatkossakin tässä toimitusvarmassa ja huolettomassa lämmitysmuodossa.

Kettusta kiinnosti kuitenkin selvittää missä kunnossa talon lämmityslaitteisto on ja oppia myös sen käytöstä. Pelkona oli se, että vanhempi laitteisto ei toimisi enää kuten piti. Tästä syystä hän otti yhteyttä Loimuaan ja tilasi ilmaisena lisäpalveluna tarjottavan lämpökatselmuksen.

Lämpökatselmuksia Kanta-Hämeen alueella tekevä Hannu Jauhiainen Loimuasta kävi läpi tammikuisena iltapäivänä Kettusen talon laitteiston. Aluksi hän kävi läpi koko laitteiston ja näytti mitä mikäkin laitteiston osa ja mittari tarkoittaa sekä miten ne toimivat. Katselmuksessa käytiin läpi myös näiden lämmityslaitteiston osien kunto ja testattiin niiden toimivuus.

Katselmuksesta asiakas saa aina kirjallisen raportin, mutta itse katselmuksenkin yhteydessä annetaan ohjeistusta ja näkökulmia laitteiston toimivuuteen. Kettusten omakotitalon laitteisto toimii kuten piti, joten sen suhteen kriittistä tarvetta vaihtoon ei ole.  Laitteisto on kuitenkin jo n. 28 vuotta vanha, joten se on siten jo ylittänyt teknisen käyttöikänsä. Tästä syystä varautuminen laitteiston vaihtoon kannattaa ottaa huomioon.

Katselmuksessa Hannu myös teki pieniä säätöjä ja antoi ohjeita, jolla varmistetaan energiatehokkain tapa lämmittää. Tässä talossa esim. veden ylilämmitystä vähennettiin.

Veli-Pekka Kettunen oli tyytyväinen katselmuksen tulokseen ja laitteiston läpikäyntiin oppimismielessä, vaikka totesikin ”tiedon lisäävän tuskaa.” Laitteiston uusiminen kun saattaa olla lähivuosina edessä.

Lämmönjakohuonekatselmus on ilmainen Lämpöluotsin lisäpalvelumme asiakkaillemme. Katselmus tehdään kiinteistön edustajan kanssa sovittuna ajankohtana. Siinä käydään läpi lämmityslaitteet sekä niiden toimintakunto. Katselmuksesta tehdään pöytäkirja, josta jää kopio kiinteistön edustajalle.

Asiakas saa katselmuksessa ammattilaisen ilmaiseksi tekemän kuntoarvion kiinteistön lämmönjakolaitteiden kunnosta. Esimerkiksi taloyhtiöt voivat hyödyntää kyseistä lisäpalvelua tehdessään pitkäntähtäimen kunnossapitosuunnitelmia. Lämmitysjärjestelmän toiminnasta huolehtimalla voitte myös säästää energiaa ja kustannuksia sekä lisätä asumisviihtyvyyttä.

Katselmuksia suoritetaan syys- ja huhtikuun välisenä aikana, sillä katselmuksen aikana kiinteistön lämmityksen tulisi olla käytössä. Voit tilata katselmuksen sähköpostitse lampoluotsi@elenia.st.generax.io