Lämpöinen kesä ja kesätyö Lämmöllä

Taas on yksi kesä takana ja kesätyöntekijöiden on aika palata opintojen pariin. Erikoisen hyvien säiden lisäksi olen ollut todella tyytyväinen kesätyöpaikkaani ja kaikkeen siihen, mitä olen kesän aikana oppinut. Mitä kaikkea olenkaan sitten päässyt Elenia Lämmöllä tekemään?

Olen toiminut kesän ajan harjoittelijana tekniikkatiimissä ja ensimmäistä kertaa Elenialla. Opiskelen Tampereen teknillisessä yliopistossa energiatekniikkaa ja sivuaineenani turvallisuustekniikkaa. Olen kiinnostunut energiantuotannosta, turvallisuudesta sekä ympäristöasioista, joten saamani kesätyö oli täydellinen sekoitus kaikkia kiinnostuksen kohteitani. Ja Hämeenlinnakin osoittautui yllättävän mukavaksi kesäkaupungiksi.

Kaukolämpö oli itselleni käytännön tasolla suhteellisen vieras käsite ennen työn aloitusta. Kesän aikana olen kuitenkin oppinut todella paljon uutta kaukolämmöstä sekä voimalaitoksen toiminnasta. Erityisen mielenkiintoista on ollut tutustua ympäristönäkökulmiin ja siihen, miten monilla tekniikoilla sekä valinnoilla voidaan pienentää päästöjä (esimerkiksi biopolttoaineiden käyttö tai sähkösuodattimiin investointi).

Heti ensimmäisestä päivästä lähtien minut otettiin mukaan työporukkaan ja sain hyvän perehdytyksen Elenian Lämmön käytännöistä ja työstäni. Työtehtäväni ovat koostuneet monipuolisesti tekniikkatiimin eri tehtävistä ja olen päässyt tutustumaan niin ympäristöön, turvallisuuteen kuin polttoaineisiinkin. Lisäksi olen tutustunut voimalaitoksen valvomoon ja voimalaitoksen hoitajan työhön. Kesän aikana olen tehnyt esimerkiksi työohjeita, kemikaaliselvityksiä ja koulutusvideoita.

Kesätyössäni olen erityisesti pitänyt siitä, että minulle on annettu mahdollisuus nähdä erilaisia työtehtäviä, ja olen oppinut paljon uusia käytännön asioita, jotka eivät tule opinnoissani vastaan. Olen päässyt tutustumaan myös muihin kesätyöntekijöihin sekä heidän työtehtäviinsä. Kesätyöt ovat itselleni tärkeä osa opiskelua erityisesti siksi, ettei koulutukseeni sisälly harjoittelujaksoja, ja lisäksi kesätöissä näkee opinnoista tuttuja asioita täysin uudesta näkökulmasta. Käytännössä oppimisen lisäksi kesän aikana verkostoituu alan työntekijöiden kanssa ja pääsee näkemään, mitä kaikkea sitä voisikaan tulevaisuudessa työkseen tehdä.

Haluaisin kiittää Elenia Lämpöä tästä kesätyömahdollisuudesta ja tärkeistä opeista tulevaisuutta varten. Mukavaa syksyä kaikille!

Ilona Mattila