Mummo juo mukista.

Näillä viidellä vinkillä kodin lämmitys onnistuu edullisemmin

Me Loimuassa haluamme auttaa sinua säästämään lämmityskuluissa ja lisäämään asumismukavuuttasi. Näillä vinkeillä voit säästää kodin lämmityskustannuksissa, sekä parantaa asumismukavuuttasi helposti ja huolettomasti.

1. Tarkkaile asunnon sisälämpötilaa

Optimaalisin kodin sisälämpötila on 19 – 22 astetta. Tämän pystyt vaivattomasti varmistamaan hankkimalla kotiin sisäilman lämpömittarin. Mittarin avulla voi helposti tarkkailla kodin sisälämpötilaa ja pystyy reagoimaan mahdollisiin muutoksiin nopeasti. Muistathan sijoittaa lämpömittarin oikeaan paikkaan: ei ulko- vaan sisäseinälle.

2. Tiivistä ovet ja ikkunat

Ovien ja ikkunoiden tiivistäminen kannattaa. Oikein tiivistetyt ovat ja ikkunat säästävät kodin lämmityskuluissa ja vähentävät vedon määrää sekä tästä aiheutunutta kylmän tunnetta. Kylminä pakkasöinä kannattaa laittaa verhot ikkunoiden eteen, sillä verhot vastaavat kolmatta ikkunalasia.

3. Tuuleta oikein

Raitista ulkoilmaa ei päihitä mikään, mutta etenkin talvella tuuletus nostaa asunnon lämmityskuluja. Siksi tuuletus kannattaakin hoitaa mahdollisimman tehokkaasti. Hyvä konsti on tuulettaa nopeasti ristivedolla. Ikkunoita ei kannata jättää auki pitemmäksi aikaa, sillä ilma ei raikastu määräänsä enempää kerralla, mutta lämpö karkaa nopeasti harakoille.

4. Hyödynnä tulisijan tarjoama lämpö ja viihtyisyys

Tulen tarjoaman lämmön äärellä istuminen ja tarinointi ovat ikiaikainen osa ihmisen historiaa. Tunnelman ja viihtyisyyden lisäksi tulisija tarjoaa myös lämpöä, joka kannattaa hyödyntää kodin lämmityksessä. Samalla säästyy myös energiaa.

5. Tarkista ilmanvaihto- ja lämmityslaitteiden toiminta

Kun ilmanvaihto- ja lämmityslaitteet ovat kunnossa, se näkyy alhaisempana energiankulutuksena. Pyydä ammattilaista tarkistamaan, että koneellinen ilmanvaihto on säädetty oikein. Muista puhdistaa ilmavaihtolaitteiden suodattimet säännöllisesti. Puhdista ja huolla myös lämmityslaitteet säännöllisesti, se tehostaa lämmitystä.

Tarkista aika ajoin pattereiden toiminta. Jos jatkuvasti vain patterin alaosa on lämmin ja yläosa kylmä, patteri pitää ilmata. Ilmaustarpeesta kertoo myös loriseva ääni patterissa. Patteritermostaattia ei kannata peittää esimerkiksi huonekaluilla tai verhoilla, koska silloin patteri ei tunnista todellista huonelämpötilaa eikä säädä venttiiliä oikein.

Lue myös: Näin säästät lämmityskuluissa