Lämmityskausi tulee – tarkista laitteistosi toimivuus

Talvi on taas tulossa, ja talosi lämmitysjärjestelmää tarvitaan toden teolla. Muutamalla tarkistustoimenpiteellä voit varmistaa sen, ettei kaukolämpölaskusi kasva kohtuuttomaksi ja että lämmitys toimii oikein.

Kaukolämpölaitteiston kuntoa ja toimintaa tulee seurata. Lämmönjakohuoneessa kannattaa pistäytyä säännöllisesti tarkistamassa, että kaikki on päällisin puolin kunnossa. Ylimääräiset, poikkeavat laitteistoäänet saattavat olla merkki vikaantumisesta. Myös näkyviin vesivuotoihin tulee puuttua ja selvittää vuodon syy.

Lämmityksen säätöautomatiikan toiminta kannattaa testata talvikauden alussa: Varmista, että lämmitysverkoston menoveden lämpötila vastaa säätökäyrän mukaista arvoa. Tarkista myös, että lämpimän käyttöveden lämpötilataso on oikea ja säätö toimii. Lämmityksen säätökäyrän oikealla asetuksella saat huonetiloihin juuri oikean lämpötilan, oli ulkona sitten paukkupakkanen tai lauha keli. Näin et myöskään lämmitä taloasi liikaa.

Tarkista myös painemittarista, että lämmitysverkostossa on riittävä painetaso, jolloin lämmitysverkon vesi varmasti kiertää koko talon lämmitysjärjestelmässä.

Kaikkea tätä ei tarvitse välttämättä osata tehdä itse. Apua kaukolämpölaitteiston oikean toiminnan arvioimiseen saat tarvittaessa meiltä Loimuasta sekä paikalliselta LVI-urakoitsijalta.

Tee ainakin nämä:

  • Seuraa talosi lämmönkulutusta. Helpoiten tämä onnistuu Asiakasnet-palvelussamme, jossa on ajantasainen tieto talosi kaukolämmön käytöstä. Asiakasnetissä voit seurata myös mm. energiansäästötoimenpiteiden toteutumista. Palveluun pääset rekisteröitymään osoitteessa: asiakas.elenia.st.generax.io
  • Pistäydy säännöllisesti lämmönjakohuoneessa tekemässä yleissilmäys lämmityslaitteistoon.
  • Seuraa lämmityskaudella kaukolämpöveden jäähtyvyyttä (taloon tulevan kaukolämpöveden ja sieltä palaavan kaukolämpöveden lämpötilojen erotus). Mitä suurempi jäähtyvyys eli lämpötilojen erotus, sitä paremmin talosi kaukolämpölaitteisto toimii. Hyvä jäähtyvyysarvo pakkaskaudella on keskimäärin yli 40 °C.