Keskiaikaisessa Hauhon kirkossa ei palella

Hauhon kaukolämmitetyt kiinteistöt siirtyivät liiketoimintakaupan myötä Loimuan asiakkaiksi viime syksynä. Loimuan kaukolämmön käyttäjäksi siirtyi tällöin myös Hauhon maamerkki, sen keskiaikainen kivikirkko. Hauhon kirkko on peräisin todennäköisesti jo 1400-luvulta, joskin se on rekisteröity 1500-luvulla. Alkuaan roomalaiskatolisen seurakunnan tarpeisiin tehty kirkko palvelee nykyisin Hauhon seurakuntalaisia. Nähtävyyksiä Hauhon kirkossa ovat mm. Suomen vanhimpiin lukeutuva vaivaisukko Sokea Bartimeus pääsisäänkäynnin oikealla puolella sekä sen vieressä, käytävän toiselta puolelta löytyvä vaivaisakka Amalia, jonka kuvanveistäjä Matti Pelkokangas valmisti kirkkopihassa kaatuneen lehtikuusen rungosta.

Vaivaisukko Sokea Bartimeus
(kuva Hämeenlinnan seurakunta/ Kirkon.kuvat.fi)


Alkuaan kaukolämpö valikoitui kirkon lämmitysmuodoksi 2000-luvulla kun Ilosen Puutyö rakensi taajamaan kaukolämpöverkon ja silloinen Hauhon seurakunta päätti siirtyä pois öljylämmityksestä. Kaukolämmössä seurakunnan tiloja ovat myös seurakuntatalo ja pappila. Seurakunta onkin varmasti ollut yksi merkittävä asiakas taajaman kaukolämpöverkon rakennuspäätöksen takana.

Tilana Hauhon kirkko on iso ja siksi lämmitystarve on suuri. Silti kirkkokansa voi olla huoletta, kirkossa ei joudu palelemaan kovimmillakaan pakkasilla. Hämeenlinnan seurakuntayhtymän kiinteistöpuolen kiinteistötoimen työnjohtaja Esa Lehtonen pitää kaukolämmön etuna juuri toimintavarmuutta. Lämmityksestä ei tarvitse murehtia, eikä sen takia tarvitse itse tehdä mitään.

Loimuan palveluihin ja asiakasyhteydenpitoon Lehtonen on tyytyväinen, palvelu on pelannut hyvin. Ajatuksia mm. etähallinnan kehittämisen suhteen on, ja näihinkin Loimualla on tarjolla kiinnostavia palveluita.

Hauhon kirkko sisältä
(Kuva Hämeenlinnan seurakunta/ Kirkon.kuvat.fi)

Hämeenlinnan seurakuntayhtymällä on meneillään ympäristödiplomin hakeminen, ja tässä yhteydessä mm. lämmitysmuodon ympäristövastuullisuus nousee tapetille. Seurakuntayhtymä on vaihtamassa tällä vuosikymmenellä mm. öljylämmitteisiä kiinteistöjä muihin lämmitysmuotoihin. Kaukolämmitettyjen kiinteistöjen osalta vaihtoon ei ole tarvetta, vaan Loimuan alhaisilla päästöillä tuotettu kaukolämpö on myös tulevaisuuden varma valinta. Hämeenlinnan seurakuntayhtymän muista kirkoista Hämeenlinnan kirkko lämpenee tällä hetkellä kaukolämmöllä.