Kesätyöntekijä katsoo kameraan.

Kesätyöfiilikset

Tämän vuoden osalta kesätyöt alkavat hiljalleen olla paketissa ja onneksi poikkeuksellisista oloista huolimatta tekemistä ja näkemistä on riittänyt. Pääasiallinen tehtäväni Loimualla on ollut päivittää kaukolämpö- ja maakaasukartat ajan tasalle. Niiden lisäksi pöydälle on putkahdellut monenlaista muutakin muokattavaa tiedostoa, ja AutoCAD-ohjelman käyttötaidot ovatkin saaneet erinomaisen tehotreenin kesän aikana. Koronavarotoimena iso osa töiden ohjauksesta on tehty etänä, mutta omaa työnkuvaani ajatellen se on sujunut melko mutkattomasti ja ongelmatilanteita on ratkottu joko sähköpostilla tai Teamsin välityksellä.

Vaikka suurin osa työpäivistäni on kulunut Vanajan voimalaitoksen toimistolla, aina välillä napattiin kypärät päähän ja lähdettiin ihmettelemään mitä kaikkea muuta Loimualaiset voimalaitoksen ulkopuolella oikein tekevät. Verkostotiimin mukana olen päässyt tutustumaan mm. lämmön ja kaasun jakeluun ja tuotantoon, sekä verkoston erilaisiin rakennus- ja huoltovaiheisiin. Vanajan voimalaitoksen toimintakin on tullut tutuksi ja vierailut niin rakennustyömailla, kuin eri lämpölaitoksillakin ovat olleet piristävää vaihtelua toimistotyölle. Kaikenlaista uutta ja jännittävää on tullut kesän aikana opittua, sillä kaukolämmön toiminta ei minulle ennestään ollut erityisen tuttua, vaikka itsekin olen kaukolämmön piirissä asunut jo vuosia. Hyvänä bonuksena tietysti se, että varsinkin tänä vuodenaikana Hämeenlinna on oikein viihtyisä paikka ja nähtävää on runsaasti myös työmaiden lisäksi.

Opiskelen Aalto-yliopistossa energia- ja ympäristötekniikan diplomi-insinööriksi, joten kaikki käytännön kokemus erilaisilta aloilta saattaa hyvinkin auttaa opiskeluiden edetessä päättämään, mitä lopulta haluankaan tehdä ”sitten isona”. Infra-alan työt tuskin ovat ihan lähivuosina häviämässä ja lämmöntuotantoon liittyy niin paljon muutakin aina ympäristöasioista prosessitekniikkaan, että yhden kesän aikana olen tämän yrityksen toiminnasta ehtinyt nähdä varmasti vain pienen osan.

Kesäni on hurahtanut vauhdilla ja muutaman viikon loman jälkeen syksyllä odottavat taas opiskeluiden tuomat haasteet. Kiitos Loimualle opettavaisesta kesästä ja pysytään kaikki terveinä!

Enni Isokangas