Kesällä valmistaudumme huolto- ja rakentamistöin tulevaan talveen

Suomen kesä on perinteisesti tietöiden luvattua aikaa. Joskus sapettaa, miksi juuri omalle reitille tulee jokin arkirutiineja häiritsevä ilmiö, mutta sillekin on perusteltu syynsä. Kunnostaminen ja uudistaminen ovat oleellinen osa toimivan infrajärjestelmän ylläpitoa.

Kaukolämmön toimitusvarmuus on Energiateollisuus ry:n mukaan 99,98 % eli kirkkaasti huippuluokkaa. Häiriötilanteita ilmenee ani harvoin, ja näin koko lämmitysasia helposti unohtuu. Mutta tuon luotettavuuden saavuttaminen on vaatinut paljon työtä – ja sitä se vaatii tulevaisuudessakin.

Joskus meidän on välttämätöntä tehdä huolto- ja rakentamistöiden vuoksi tilapäisiä keskeytyksiä kaukolämmön ja lämpimän käyttöveden jakeluun. Työt pyritään luonnollisesti aina tekemään niin, että ne näkyvät asiakkaidemme arjessa mahdollisimman vähän. Erityisesti kesäaika tarjoaa näiden töiden tekemiseen hyvät olosuhteet, koska silloin kiinteistöjen lämmityksen tarve on pienimmillään, ja näin aiheutamme pakollisilla töillämme asiakkaillemme mahdollisimman vähän haittaa.

Kesällä myös uuden kaukolämpöverkoston rakentaminen sujuu jouhevasti. Mikäli rakentamista tehdään kohteissa, joissa on myös muiden toimijoiden verkostoja, hommat hoidetaan nykytavan mukaan yhteisrakentamisena. Projektit suunnitellaan hyvissä ajoin etukäteen yhdessä eri osapuolten kesken. Näin esimerkiksi rakentamistöistä aiheutuva haitta on mahdollisimman pieni, kun alueen liikennerajoitteet ovat asukkaiden ja muiden alueella liikkuvien häiriönä vain yhden kerran. Yhteiskohteet ovat myös taloudellisesta näkökulmasta järkevä tapa rakentaa. Tänä vuonna meillä on ollut yhteisrakentamista muun muassa Vaajakoskella, jossa uudisrakentamisprojektissa kaivantoon vietiin ensin kaukolämpöputket, ja sen jälkeen tehtiin maakaapelointityöt.

Lämpökeskuksemme eivät myöskään jää huomiotta. Niitä huolletaan ja uudistetaan säännöllisesti, jotta voimme varmistaa asiakkaillemme luotettavan kaukolämmön ja lämpimän käyttöveden jakelun myös paukkupakkasilla. Tänä vuonna olemme muun muassa uusineet Oulaisten Konttilan lämpökeskuksen sähkösuodattimen. Uudemman tekniikan ansiosta lämpökeskuksen suodattimen erotuskyky paranee, savukaasupesurin toiminta tehostuu ja hiukkaspäästöjen kokonaismäärä pienenee. Merkittävä ympäristöä säästävä uudistus on myös Kärsämäelle rakennettava uusi yhden megawatin pellettikattila, jolla korvataan vanhat, varavoimana toimineet raskasöljykattilat. Hämeenlinnassa kaukolämpö tuotetaan pääasiassa Vanajan voimalaitoksella, jossa on puolestaan juuri saatu valmiiksi jokavuotinen vuosihuolto. Sen aikana teemme laitteille huolto- ja tarkastustoimenpiteitä, joita ei laitoksen ollessa tuotantokäytössä ole mahdollista tehdä. Tänä vuonna huolto-ohjelmassa olivat normaaliin tapaan mukana laitoksen kattilat, savukaasupesuri, sähkösuodin samoin kuin polttoaineen siirtolaitteet, pumput ja puhaltimet.

Olemme toteuttaneet kattavasti erilaisia huolto- sekä rakentamistöitä, ja olemme valmiit vastaamaan tulevan talven haasteisiin. Nautitaan kuitenkin vielä nyt täysin siemauksin elokuun valosta ja lämmöstä sekä kerätään energiaa tulevaan.

Mervi Kainulainen

ps. Muistathan, että saat kaukolämmön poikkeustilanteista tietoa karttapalvelustamme osoitteessa www.elenia.fi/lampokartta