Kaukolämpö on paikallista lähilämpöä

Hypätessäni kaukolämpöyhtiön palvelukseen viime kesänä minua vaivasi, että miksi ihmeessä sana kaukolämpö. Eihän meidän tuottama lämpö niin kaukaa tule, vaan päinvastoin se on paikallisista polttoaineista paikallisesti tuotettua energiaa. Sanan kaukolämpö merkityksen ymmärtääkseen onkin mietittävä sitä lämmitystapaa, jota kaukolämpö tuli aikanaan korvaamaan.

Eräs asiakas kertoi minulle kasvaneensa Hämeenlinnan keskustassa ja muistavansa, miten talot lämmitettiin 1950-luvulla puulla ja öljyllä. Ilmanlaatu parani merkittävästi, kun siirryttiin talokohtaisesta lämmityksestä kaukolämpöön. Keskitetyn lämmitysjärjestelmän edut eivät ole 50 vuodessa juurikaan muuttuneet. Tärkeintä on, että kodit ja kiinteistöt lämpiävät edelleen asiakkaiden näkökulmasta varmasti ja huolettomasti. Samalla keskitetty järjestelmä tuo asiakkaalle automaattisesti kaikki uudistukset, joita paikallinen kaukolämpöyhtiö tekee. Muutokset eivät näy niin konkreettisesti asiakkaan arjessa, mutta esimerkiksi Hämeenlinnassa kaukolämmön polttoaineisiin liittyvä muutos on huomattava. Raskaasta polttoöljystä siirryttiin 1980-luvulla hiileen. Ja myöhemmin maakaasuun siten, että vuosituhannen vaihteessa noin 80 % Hämeenlinnassa käytetystä energiasta tuotettiin maakaasulla. Vuonna 2009 Vanajan voimalaitos sai uuden biokattilan ja siten pääasiallinen polttoaine on tänä päivänä metsähake.

Fossiilisista polttoaineista on siirrytty uusiutuvaan energiaan, mutta entä sitten tulevaisuudessa? Nyt Espoon Otaniemessä on käynnissä geotermisen lämmön pilottihanke. Siinä tavoitteena on geoterminen kaukolämpölaitos, jossa ei käytettäisi lainkaan polttoaineita! (linkki Helsingin Sanomien juttuun) Me kaukolämpöalalla seuraamme luonnollisesti hankkeen etenemistä suurella mielenkiinnolla.

Kaukolämpö siis saattaa olla tänä päivänä uusiutuvalla energialla tuotettua lähilämpöä, mutta kuvaako sana kauko pikemminkin yhtiöiden ja asiakkaiden välistä suhdetta? Kaukolämpöyhtiöiden asiakaskeskeisyydessä on parannettavan varaa ja myös meillä on tämän suhteen vielä paljon tekemistä. Lämmitysmarkkinoille on tullut viime vuosina asiakkaille monenlaisia vaihtoehtoja ja erilaiset energiansäästöön liittyvät toimenpiteet ovat arkipäivää. Meidän on paikallisena lämpöyhtiönä oltava tässä tilanteessa entistä lähempänä asiakkaita, kuuntelemassa ja ymmärtämässä asiakkaiden muuttuvia tarpeita sekä tarjoamassa heille aiempaa monipuolisempia tuotteita ja palveluita.

Lämpimin terveisin

Toni Nikkanen