Lidl Laukaan jakelukeskus.

Kaukolämmön luotettavuus tärkeää Lidlille

Lidl on yksi Euroopan suurimmista päivittäistavaraketjuista. Suomessa Lidl on kolmanneksi suurin päivittäistavarakauppa. Lidlin konseptin ydin on parhaan hinta-laatusuhteen tarjoaminen asiakkaille iloisesti palvellen. Suomessa viime vuosina vauhdikkaasti kasvaneessa organisaatiossa työskentelee jo 5200 henkilöä. Yli 170 myymälän verkosto ulottuu Hangosta Sodankylään ja tavarantoimitukset myymälöihin hoidetaan Janakkalan ja Laukaan jakelukeskuksista. Järvenpäässä aukeaa Lidl Suomen kolmas jakelukeskus loppuvuodesta 2018.

Vastuullisuus kuuluu tinkimättömänä osana jokaiseen toiminnan osaan Lidlissä. Ympäristövastuullisuudesta yksi esimerkki on ISO50001-energiahallintasertifikaatti, jonka Lidl sai ensimmäisenä suomalaisena päivittäistavaraketjuna loppuvuodesta 2016. Iso työ sertifikaatin eteen tehtiin jakelukeskuksissa ja myymälöissä. Kaikki työntekijät myymälöissä ja jakelukeskuksissa koulutettiin tunnistamaan energiankulutukseen vaikuttavat asiat.

Lidl seuraa tunnin tarkkuudella lämmön ja sähkönkulutusta. Kulutuksen kasvu aiheuttaa hälytyksen, johon reagoidaan välittömästi. ”Olemme tehneet paljon energiatehokkuuden parantamiseksi, mutta paljon on kuitenkin vielä tekemättä. Ylijäämälämmön parempi hyödyntäminen kiinteistössä on tämän vuoden teemamme.”, kertoo Lidl:n energiahallintapäällikkö Simo Siitonen ja jatkaa: ”Lisäksi uudesta Järvenpään jakelukeskuksestamme tulee maailman energiaviisain jakelukeskus, jonka energiaratkaisuja tulemme hyödyntämään tulevaisuudessa vanhoissa jakelukeskuksissamme.”

Laukaan jakelukeskus on avattu vuonna 2004. Siellä työskentelee noin 300 logistiikan ja kaupan alan ammattilaista. Laukaan jakelukeskuksen kautta kiertää tavaraa lähes 90 myymälään ja varastotilaa on noin 10 jalkapallokentän verran. Jakelukeskuksen toiminnan tulee sujua tehokkaasti 24 tuntia vuorokaudessa viikon jokaisena päivänä. Lämmitys hoidetaan jakelukeskuksessa Loimuan kaukolämmöllä. ”Kaukolämpö luotettavana ja tasaisena lämmitysmuotona sopii meidän tarpeisiimme loistavasti. Loimuan toimintavarmuus on meille tärkeää ja yhteistyö on toiminut hyvin.”, toteaa Simo Siitonen ja täsmentää: ”Myymäläverkostomme kasvaa kovaa vauhtia ja jakelukeskuksen katkeamaton toiminta on entistä tärkeämpää. Jokaisen osasen, kuten lämmöntuotannon, tulee toimia ongelmitta.”

Lopuksi Simo Siitonen kertoo vielä yrityksen toteuttaman hyvän energiansäästövinkin: ”Jakelukeskuksissamme on satoja lastauslaitureita, joiden kautta tavaraa tuodaan ja viedään. Talvipakkasilla on tärkeää, että ovet eivät ole turhaan auki ja tiivisteet ovat kunnossa. Lämmönkarkaamisen estämiseksi ohjeistamme henkilökuntaamme huolehtimaan, etteivät ovet ole turhaan auki ja ilmoittamaan välittömästi tiivisteiden toimimattomuudesta. Tätä kannattaa soveltaa myös kotioloissa ja muistaa pitää huolta ovien ja ikkunoiden tiivisteistä.”