KK Tavastian logo rakennuksen päällä

Kaukolämmöllä energiatehokkuutta

Kaukolämpö kokemuksia – Asiakastarina

Tavastia koulutuskuntayhtymässä kiinteistöjä ylläpidetään ja kunnostetaan suunnitelmallisesti. Aiemmin maakaasulla lämmitetyn Asentajantien kiinteistön lämmitystavan vaihdolle sykäyksen antoi kuitenkin kaasumarkkinan melko äkillinen mullistuminen ja hintojen nousu. Lisäsyyn lämmitystavan vaihdolle loi myös kaasulaitteiston vanha ikä. Se olisi joka tapauksessa ollut lähitulevaisuudessa vaihdon tarpeessa. Päätös lämmitystavan muutoksesta hintapaineen takia tuli näin sopivaan hetkeen. Vaihtoehtoina lämmitystavalle arvioitiin kaukolämpö, maalämpö tai näiden yhdistelmä.

Päätös vaihdosta haluttiin tehdä melko nopeasti, ja valinnassa painoi kokonaistaloudellisuus. Kaukolämpöön vaihtaminen oli helppoa, eikä siihen tarvittu kovin isoja investointeja. Asian ratkaisi lopulta se, että Loimua rakensi kaukolämmön yhdyslinjan Moreeniin, johon tämäkin Ratasniityn alueella sijaitseva koulutuskiinteistö oli helppo liittää.

”Kaukolämpö on toiminut hyvin”, sanoo Tavastian kiinteistöpäällikön Mika Metsäalho. ”Mikä ilahduttavaa on se, että myös energiankulutus on nyt vuoden kokemuksella alempaa maakaasuun verrattuna. Osittain tämä varmasti johtuu myös uuden laitteen paremmasta hyötysuhteesta. Kiinteistössä kaukolämpöenergiaa on vuoden aikana kulunut n.26 % vähemmän kuin aiemmin maakaasuenergiaa, joten kiinteistön energiatehokkuus on parantunut merkittävästi. Kaukolämpö on ollut käytössä nyt noin vuoden ja tämänhetkisillä tiedoilla kaukolämpöinvestointi maksaa itsensä takaisin arviolta noin 4-5 vuodessa.”

Muita energiankäyttöä tehostavia toimenpiteitä Tavastian kiinteistöihin tullaan tekemään jatkossakin. Näitä ovat mm. kaukolämpölaitteistojen uusimiset, jäähdytysjärjestelmien nykyaikaistamiset sekä ilmanvaihtojärjestelmien kunnossapito. Yhden rakennuksen sähkö-maalämpö-hybridilämmitystä lukuun ottamatta kaikki Tavastian kiinteistöt ovat nyt kaukolämmössä.

Kaikkiaan Metsäalho sanoo Tavastian olevan tyytyväinen Loimuan palveluun. Myös tiedottaminen lämmönjakelun keskeytyksistä on parantunut. Metsäalho kiittelee aktiivista asiakaspalvelua ja kulutustietojen proaktiivista raportointia heihin päin. Lisäksi Loimuan kaukolämmön lähes hiilineutraali tuotantotapa vahvistaa heidän omaa vastuullisuustyötään.