Jenni Harmoinen elää ruuhkavuosia kolmen lapsen kanssa vanhassa omakotitalossa: ”Onneksi kaukolämmöstä ei tarvitse huolehtia”

Jenni Harmoisella on kolme alakouluikäistä lasta, vanha omakotitalo ja paljon harrastuksia. Tekemistä ja huolehtimista siis riittää. Arjen pyörityksessä on suuri helpotus, että talo lämpenee kuin itsestään – kaukolämmöllä.

Täällä asuu lapsia, se selviää hämeenlinnalaisen omakotitalon pihalla heti. Trampoliini, keinut, sählymaalit, hiekkalaatikko, jalkapallot ja polkupyörät ovat pihalla sulassa sovussa marjapensaiden, omenapuiden ja peräkärryn kanssa. Sisälle eteiseen astuessa katse kiinnittyy pyöräilykypärien riviin ja sählymailoihin.

”Sähly on meidän perheemme ykköslaji”, Jenni Harmoinen sanoo ja toivottaa tervetulleeksi kotiinsa.

”Jossakin vaiheessa lapsilla saattoi olla yhteensä jopa yhdeksän harrastusta ja osa vielä useamman kerran viikossa. Nyt tahti on onneksi hieman tasaantunut, mutta onhan meidän elämämme aktiivista. Ei tarvitse miettiä, mitä seuraavaksi tekisi”, Jenni kertoo arjestaan ja jatkaa:

”Vielä kun on tämä talo ja olen yksin aikuisena, niin on tässä puuhaa.”

Vanhassa talossa riittää kunnostettavaa. Viime kesänä Jenni Harmoisen kotitalo muuttui vaalean harmaasta tumman harmaaksi.

Hektinen arki, helppo kaukolämmitys

Jenni Harmoinen asuu lastensa kanssa Hämeenlinnassa vuonna 1964 valmistuneessa noin 100 neliömetrin omakotitalossa. Jos lapsiperhe-elämä on jo itsessään vauhdikasta, vanha talo ylläpitoineen ja kunnostuksineen tuo arkeen vielä omat vaatimuksensa.

Onneksi yksi on kuitenkin vaivatonta: lämmitys. Kun perhe muutti taloon 12 vuotta sitten, siinä oli valmiina kaukolämpö.

”En ole edes harkinnut mitään muuta lämmitysmuotoa. Kaukolämpö tulee meille Loimualta, ja olen niin tyytyväinen sen helppouteen ja siihen, ettei minun tarvitse itse osata tai tietää asiasta mitään!”

Kaukolämmön vaivattomuutta kuvaa se, ettei Harmoisen ole tarvinnut kertaakaan näiden vuosien aikana soittaa ammattilaista paikalle lämmityksen takia.

”Omassa lapsuudessani Pohjanmaalla äitini hoiti yksin kaksi lasta ja omakotitalon, kun isäni oli paljon reissuhommissa. Talo lämpeni puulla. Se on jäänyt mieleen, että lämmitys vei aikaa ja siinä oli hommaa. Samaan en itse pystyisi enkä edes halua.”

Perhe viihtyy hyvin vanhassa talossaan – mutta onhan remonttien ja pihan kanssa tekemistä. Lautaverhoiltu talo on vaihtanut väriä perheen asuinaikana jo kahdesti, viimeksi viime kesänä. Samalla uusittiin talon ulko-ovet. Seuraavaksi remonttilistalla on yhden makuuhuoneen jakaminen kahdeksi, ja katonkin uusiminen siistimmäksi houkuttelisi.

”Kaiken ei tarvitse kuitenkaan olla tip top”, Harmoinen sanoo ja vilkaisee lastenhuoneen ovea, joka on tarroitettu kirjavaksi pyöreillä pikkutarroilla.

”Tässä on ollut joku leikki tai kilpailu käynnissä siitä, kuka saa lätkäistyä tarran korkeimmalle”, hän selittää nauraen.

”Lapset ovat oppineet lukemaan Aku Ankkojen avulla, niitä löytyy kotoa milloin mistäkin.”

Pieniä tekoja energiansäästössä

Talven lämmityslaskun suuruuttaa Jenni Harmoinen ei ole stressannut etukäteen.

”Teen paljon töitä kotona, ja olen palelevaa sorttia. 20 asteessa alkaa jo tuntua kylmältä, joten pyrin pitämään lämpötilan 21 asteessa. Lämpöä täytyy olla – säästän sitten tarvittaessa jostain muusta.”

Vaikka Harmoinen ei henno luopua lämpöasteista, energiansäästöä on jo kertynyt.

”Lapset ovat joka toinen viikko isällään, ja olen niiksi viikoiksi laskenut lastenhuoneiden lämpötilaa. Ehkä siitä kertyy talven mittaan pientä säästöä.”

Helppo ja huoleton kaukolämpö:

  • Suomen yleisin ja suosituin lämmitysmuoto. Kehitetty kylmän ilmastomme vaativiin olosuhteisiin.
  • Kaukolämpö on hyvin toimintavarma ja tasalaatuinen. Sitä on saatavilla kaikkina vuoden- ja vuorokaudenaikoina eikä katkoksia ole käytännössä koskaan.
  • Ei polttoainevarastoja, lämpökattiloita eikä savupiippuja – kaukolämpöön tarvittavat laitteet vievät vain vähän tilaa.
  • Alhaiset huolto- ja ylläpitokustannukset.
  • Kaukolämmöllä lämmität sekä kodin että lämpimän käyttöveden.
  • Paikallinen, energiatehokas ja ympäristöystävällinen lämmitysmuoto. Jo yli 90 prosenttia Loimuan kaukolämmöstä tuotetaan kotimaisilla, suureksi osaksi hiilidioksidineutraaleilla, puuperäisillä polttoaineilla.
  • Loimuan kaukolämpöä on saatavilla Hämeessä, Keski-Suomessa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Heinolassa.
  • Kiinnostuitko kaukolämmöstä? Lue lisää täältä.