Kerrostalo ulkoa kuvattuna.

Homma kuntoon rahoitusta myöten – Keilakatu 8 uusi kaukolämmityslaitteiston

Elokuussa päätös ja syyskuussa homma oli tehty. Nyt voi sanoa, että tämän talon kaukolämmityslaitteisto on kunnossa pitkälle tulevaisuuteen, sanoo isännöitsijä Markku Kokkonen isännöintitoimisto REIM Hämeenlinna Oy:stä.

Kaukolämmitteisen talon 25-vuotias lämmityslaitteisto alkoi olla elinkaarensa päässä. Asunto Oy Keilapuiston hallitus päätti, että laitetaan homma kuntoon ja tarttui Loimuan tekemään kokonaisvaltaiseen tarjoukseen. Tähän pakettiin kuului kaikki: tarvittava tekniikka, asennus, käyttöönotto ja myös rahoitus.

Koko remontti maksetaan kuukausierinä seuraavien viiden vuoden aikana. Teoriassa tämä nostaa talon lämmityskustannusta seuraavan viiden vuoden aikana reilut 10%, mutta koska uusi laitteisto samalla säästää energiaa, maksaa koko remontti käytännössä itse itsensä, isännöitsijä Kokkonen laskee.

Lämmityslaitteiston lisäksi samassa yhteydessä uusittiin myös kaikki patteri- ja linjansäätöventtiilit. Pakkasten tultua lämmitysjärjestelmälle tehdään perussäätö niin, että huoneistoissa on sen jälkeen tasainen 22 astetta ja yleisissä tiloissa 17 astetta lämmintä.

Verrattuna alkuperäiseen, 26 vuotta vanhaan keskukseen, uuden laitteiston lämmönvaihtimien ja säätimen tekniikka on nykyaikaista. Lämmönsäätely on tarkempaa ja hyötysuhde parempi.

Rahoitus tuli mukana

Loimuan remonttipaketti sisälsi siis myös rahoituksen. Taloyhtiön ei tarvitse ottaa remonttia varten lainaa, vaan se saa uuden laitteiston käyttöönsä kuukausimaksulla. Seuraavien viiden vuoden ajan taloyhtiö maksaa kirjanpitomielessä huoltomaksua itse lämmityskustannuksen lisäksi. Toisaalta, koska uusi laitteisto on entistä tehokkaampi, tulee talo kuluttamaan vähemmän energiaa, jolloin myös taloyhtiön kaukolämmön kustannukset pienenevät. Lopputulos on se, että remontti maksetaan syntyvillä säästöillä.

Ensi talven aikana talon energian kulutusta seurataan tarkasti ja vuoden päästä nähdään mikä todellinen säästö on ollut.

Uusi kaukolämpölaitteisto edustaa uusinta tekniikkaa, joka vähentää talon energian kulutusta.

Koko remontti sujui isännöitsijä Kokkosen mukaan poikkeuksellisen kivuttomasti. Aikataulu oli nopea ja vaikka patteriventtiilien päivittäminen vaati jokaiseen asuntoon menemistä, ei soraääniä kuulunut. Uusitun laitteiston ansiosta asuntojen asumismukavuus on kunnossa, kunhan perussäätö saadaan toteutettua. Tämä edellyttää ulkolämpötilan olevan pakkasen puolella. Loimuan urakoitsijakumppanina tässä projektissa toimi Etelä-Suomen Lämpöhuolto.

Taloyhtiön isännöitsijä Markku Kokkonen on tyytyväinen remontin kulkuun. Taloyhtiön hallituksen päätöksestä kului vain kuukausi, kun koko remontti oli tehty.