Hämeenlinna siirtyi biokaasuaikaan

Hämeenlinnassa valmistetaan meijerituotteita kotimaisella, päästöttömällä biokaasulla. Sovimme biokaasun myynnistä Hämeenlinnan Osuusmeijerille elokuun 2016 alusta alkaen.

kaasuliesi_300Hämeenlinnan Osuusmeijeri valmistaa nyt Arlan luomumaitotuotteet täysin kotimaisella ja päästöttömällä energialla. Biokaasua käytetään jatkossa luomumaitojen sekä luomupiimän ja -kerman valmistusprosessissa. Tunnistat nämä tuotteet kaupan hyllyltä niiden kylkiä koristavasta biokaasumerkistä.

Hämeenlinnan Osuusmeijerin käyttämä biokaasu valmistetaan sekä maitotuotteiden tuotannossa syntyneistä että mahdollisista asiakaspalautuksista syntyvistä sivuvirroista. Nämä hyödyntämättömät virrat kuljetetaan Riihimäelle avautuvaan biokaasulaitokseen, jossa niistä jalostetaan meijerin käyttöön biokaasua. Elenia Lämpö Oy toimittaa biokaasun Hämeenlinnan Osuusmeijerille.

Olemme Elenia Lämmöllä järjestelmällisesti panostaneet ympäristölle ystävällisiin asiakasratkaisuihin ja haluamme samalla tarjota asiakkaillemme monipuolisia, heidän erilaisiin tarpeisiinsa vastaavia energiaratkaisuja. Biokaasu tukee erinomaisesti näitä tavoitteita, koska se on täysin uusiutuvista raaka-aineista valmistettu kotimainen biopolttoaine.

On erittäin hienoa, että Hämeenlinnan Osuusmeijerin kaltainen merkittävä paikallinen toimija panostaa vahvasti biokaasuun. Uskon, että tulevaisuudessa Osuusmeijerin esimerkin tavoin moni muukin asiakkaamme tulee käyttämään biokaasua maakaasun rinnalla tai sen sijaan, kun biokaasun tunnettuus vahvistuu entisestään. Esimerkiksi elintarvikealalla kiertotalousnäkökulma ja uusiutuvan energian käyttö luomutuotteiden valmistusprosessissa on varmasti luonteva kehityspolku.

Biokaasu on täysin uusiutuvista raaka-aineista valmistettu kotimainen biopolttoaine, jota syötetään kaasuverkostoon Espoosta, Kouvolasta ja Lahdesta sekä tästä syksystä eteenpäin myös Riihimäen uudesta biokaasulaitoksesta.

Toni Nikkanen