Assi-sairaalan julkisivuluonnos

Assi-sairaalaan kaukojäähdytys ja energian kierrätys – hukkaenergia käytetään sairaalan lämmitykseen

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri ja Loimua ovat sopineet uuden rakenteilla olevan Assi-sairaalan energiakokonaisratkaisusta. Aiempaa kaukolämmön toimitussopimusta on täydennetty kaukojäähdytyksellä sekä energiankierrätyksellä, joka kierrättää jäähdytyksen hukkaenergiaa sairaalan lämmitykseen.

Loimua tulee hoitamaan Assi-sairaalan jäähdytyksen Ahveniston energiakeskukselta kaukojäähdytysratkaisuna. Loimuan Ahveniston lämpökeskus muutetaan energiakeskukseksi. Rakentuva kaukojäähdytysverkko voi palvella tarvittaessa muitakin alueen jäähdytystarpeita.

Tehty sopimus on energiatehokas ratkaisu sairaalan lämmitykseen ja jäähdytykseen. Sairaalan jäähdytyksen tuottamaa hukkalämpöä hyödynnetään kaukolämpöverkon avulla sairaalan lämmityksessä. Tämä energiankierrätys tehostaa merkittävästi Assi-sairaalan energiatehokkuutta ja edistää omalta osaltaan koko kaupungin hiilineutraaliustavoitteita.

”Nyt sovittu ratkaisu on merkittävä jatkoaskel sairaanhoitopiirin ja Loimuan pitkäaikaisessa energiayhteistyössä. Samalla se on merkittävä avaus ison kokoluokan jäähdytysratkaisusta Loimuan energiapalvelujen tarjonnassa. On hienoa, että voimme yhdessä kehittää ja tehostaa energian käyttöä Hämeenlinnassa.”, kertoo Loimuan toimitusjohtaja Matti Tynjälä tehdystä sopimuksesta.

”Sairaanhoitopiirin ja kumppaneiden muodostaman Assi-allianssin yhtenä avaintavoitteena on vähentää ostoenergian kulutusta 50 % verrattuna nykyisen kulutukseen. Jo projektin alkuvaiheista alkaen oli selvää, että energiatehokkuudessa haluttiin päästä kokonaan toiselle, oleellisesti paremmalle tasolle. Lämmityksen, viilennyksen ja energian kierrätyksen menestyksekäs toteutus Assissa palvelee energiatehokkuuden kehittämistä ja tekee työtä 50 % tavoitteen saavuttamiseksi.”, perustelee Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin tekninen johtaja Ville Vuorijärvi kokonaisuutta.

Assi-sairaalan projektijohtaja Jari Tirkkonen jatkaa: ”Assin tavoitteena on valmistuttuaan olla maailman inhimillisin sairaala. Kaukolämmityksen, kaukojäähdytyksen ja energiankierrätyksen moderni, ympäristöystävällinen kokonaisuus tukee osaltaan tätä tavoitetta.”

Lisätietoa

Loimua Oy, toimitusjohtaja Matti Tynjälä, puh. 040 779 6258, matti.tynjala@elenia.st.generax.io

Kanta-Hämeen Sairaanhoitopiiri:
Tekniset lisätiedot: tekninen johtaja Ville Vuorijärvi, puh. 040 642 8980, ville.vuorijarvi@khshp.fi
Hankkeeseen liittyvät lisätiedot: projektijohtaja Jari Tirkkonen, puh. 050 5222 531, jari.tirkkonen@@khshp.fi