Öljylämmityksen kaukolämpöön vaihtanut Petri Tanttu: ”Kaukolämpö toimii kuin junan vessa, ilman ongelmia”

Kaukolämpö kokemuksia – Asiakastarina

Petri Tantun idyllisessä rintamamiestalossa Heinolassa alkoi uusi aikakausi, kun öljylämmitys vaihtui kaukolämpöön. Remontti sujui vaivattomasti, ja rakas puutarhakin on taas kaivuutöiden jälkeen ennallaan. Elämä talossa voi jatkua seuraavatkin 70 vuotta.

Heinolalaisella pientaloalueella kadun molemmin puolin rakennetut rintamiestalot puutarhoineen muodostavat yhtenäisen, idyllisen näkymän. Yhdessä näistä hyvin säilyneistä taloista asuu Petri Tanttu vaimonsa ja Lenni-koiransa kanssa. Parin kaksi aikuista tytärtä ovat jo muuttaneet pois kotoa.

”Muutimme Heinolaan parikymmentä vuotta sitten työn perässä, ja siitä asti olemme asuneet tässä vuonna 1954 rakennetussa talossa”, Versowoodilla metsäasiantuntijana työskentelevä Petri Tanttu kertoo.

Tanttu liikkuu luonnossa työn puolesta mutta myös vapaa-ajalla. Suomenajokoira Lenni on usein mukana matkassa ja tietysti aina, kun lähdetään jänismetsälle.

Ulkona Petri viihtyy myös kotona ollessaan. Puutarhassa riittääkin kesäaikaan hommia, ja niitä hoidetaan yhdessä vaimon kanssa. Tänä vuonna on uusittu takapihan kasvilaatikot. Etupihalla kasvaa vanhojen omenapuiden lisäksi kaksi uutta päärynäpuuta. Ne muistuttavat viime kesän remontista.

”Vaihdoimme öljylämmityksestä kaukolämpöön, ja kaivuutöiden yhteydessä muutama vanha pensas poistettiin. Tilalle istutin päärynäpuut, joita naapurin mukaan on kasvanut pihalla alun perinkin.”

Petri Tanttu on innokas puutarhuri. Tänä vuonna hän kokeilee ruusupapuja. Ne ovat kauniita koristekasveja ja, jos satoa tulee, voi palkoja syödäkin.

Kesäprojektina siirtyminen öljylämmöstä kaukolämpöön

Jokakesäisen puutarhanhoidon lisäksi lähes 70-vuotiaassa talossa riittää pientä ja isompaa laitettavaa. Tantuilla onkin ollut tapana hoitaa vuosittain jokin projekti taloon liittyen. Reilu vuosi sitten lämmitysmuodon vaihto alkoi tulla ajankohtaiseksi.

”Talossa oli 32 vuotta vanha öljykattila, ja oli hyvin tiedossa, että jotain tarvitsee tehdä. Nämä 1950-luvun talot eivät ole myöskään kaikkein energiapiheimpiä, joten öljylasku oli aika imelä jo siihen aikaan.”

Kun postilaatikosta löytyi Loimuan mainos, jossa kerrottiin kaukolämmön liittymismaksusta puoleen hintaan, ja valtiokin tuki öljylämmityksestä luopumista taloudellisesti, oli yhtälö helppo.

”Aika oli kypsä muutokseen. Näillä öljyn hinnoilla olen todella tyytyväinen, että homma tuli tehtyä. Vielä kymmenen vuotta sitten naapurin siirtyessä kaukolämpöön en lähtenyt mukaan”, Petri Tanttu toteaa.

Vanhassa rintamamiestalossa riittää projekteja toteutettavaksi. ”Talossa on omat nyanssit, kun mikään ei ole suorassa, mutta haittaako tuo nyt niin?” Petri Tanttu miettii.

Kaukolämpö toimii, rikkaruohoista huolimatta

Itse muutostyöt sujuivat ongelmitta. Koska vastapäinen naapuri oli jo kaukolämpöverkossa, oli Tanttujenkin talo helppo liittää siihen. Puutarhan poikki jouduttiin kaivamaan pari metriä syvä kaivanto, mutta urakan valmistuttua kaivuumiehet tasoittelivat sen siistiksi ja päärynäpuut löysivät paikkansa sen reunalta.

Muutostyöt talon sisällä jäivät pieniksi ja sijoittuivat lähinnä kellaritiloihin. Kaukolämpö on toiminut rintamamiestalossa ja sen vanhoissa vesikiertoisissa pattereissa hyvin. Talo pysyi ongelmitta lämpimänä myös talvella.

”Kaukolämpö toimii kuin junan vessa. Ei ole ollut mitään ongelmaa. Laskutkin ovat inhimillisiä. Kaukolämmön hinta ei onneksi ole noussut samaa tahtia kuin öljyn. Olen laskenut, että remontti maksaa itsensä takaisin 2,5 vuodessa.”

Ainut asia, mistä Tanttu keksii valittamista ovat rikkaruohot rakkaassa puutarhassa.

”Kaivannon täyttämisen ja uuden mullan mukana tuli rikkaruohoja. Se sota jatkuu edelleen, mutta voitamme sen kyllä tänä kesänä”, Petri sanoo pilke silmäkulmassa.

Tanttujen koti on ollut jo 20 vuotta rapattu rintamamiestalo Heinolassa. ”Heinola on ihana pikkukaupunki varsinkin kesäisin.”

Helppo ja huoleton kaukolämpö:

  • Suomen yleisin ja suosituin lämmitysmuoto. Kehitetty kylmän ilmastomme vaativiin olosuhteisiin.
  • Kaukolämpö on hyvin toimintavarma ja tasalaatuinen. Sitä on saatavilla kaikkina vuoden- ja vuorokaudenaikoina, eikä katkoksia ole käytännössä koskaan.
  • Ei polttoainevarastoja, lämpökattiloita eikä savupiippuja – kaukolämpöön tarvittavat laitteet vievät vain vähän tilaa.
  • Alhaiset huolto- ja ylläpitokustannukset.
  • Kaukolämmöllä lämmität sekä kodin että lämpimän käyttöveden.
  • Paikallinen, energiatehokas ja ympäristöystävällinen lämmitysmuoto. Jo yli 90 prosenttia Loimuan kaukolämmöstä tuotetaan kotimaisilla, suureksi osaksi hiilidioksidineutraaleilla, puuperäisillä polttoaineilla.
  • Loimuan kaukolämpöä on saatavilla Hämeessä, Keski-Suomessa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Heinolassa.

Kiinnostuitko kaukolämmöstä? Lue lisää täältä. https://loimua.fi/kaukolampo/

Lenni on kuusivuotias suomenajokoira. Isäntä ja koira käyvät yhdessä muun muassa jänismetsällä.