Kerrostalo Parolantie 16

Kuusikymmentä vuotta lämpöä ja mukavaa elämistä Parolantie 16:ta

Kaukolämmön liittymismaksu Hämeenlinnan sähkölaitokselta vuonna 1964 Parolantie 16 -taloyhtiölle oli 4100 markkaa. Nykyrahassa se on n. 9300 euroa. Sellaisella summalla taloyhtiö liittyi ensimmäisten joukossa kaukolämpöverkkoon, tarkka liittymispäivä taloyhtiöllä oli 26.10.1964. Ennen Parolantie 16:ta kaukolämmön olivat saaneet silloinen Ottela Oy:n kiinteistö Kaurialankatu 20:ssa ja Sato-asuntojen talot Poltinahontie 13–15:ta. Hämeenlinnassa kaukolämmön tuotanto alkoi kuusikymmentä vuotta sitten läheisellä Kaurialan lämpölaitoksella.

Parolantie 16 liittymislasku

Sittemmin kaukolämpö on levinnyt myös Hämeenlinnassa suosituimmaksi lämmitysmuodoksi. Yhtenä syynä on ollut aina sen huolettomuus. Huolettomuuden arvelee isännöitsijä Satu Rajala Retta isännöinnistä olleen syynä myös Parolantie 16 lämmitystavan vaihdolle. Ei tarvinnut enää sitoa talonmiestä lämmityshommiin. Kaukolämpö hoituu kuin itsekseen, lämmityslaitetta ei tarvitse taloyhtiön itse juurikaan huoltaa. Ja tasaista hyvää lämpöä on riittänyt ilman ongelmia. Näin toteavat tyytyväisinä tällä hetkellä talossa pisimpään asuneet Liisa ja Pauli Karlsson.

Hämeenlinnan sähkölaitos oli jo vuonna 1962 tehnyt tutkimusta ja selvittänyt taloyhtiön kiinnostusta liittyä kaukolämpöön, ja ilmeisesti silloiset talon asioista päättäneet halusivat kaukolämmön hyödyt sama tien itselleen. Ja se olikin järkevä veto. Ennen kivihiilellä lämmitetty talo siirtyi suoraan moderniin lämmitystapaan, jota ei 1970-luvun öljykriisikään taloudellisesti haitannut.

Parolantie 16

Taloyhtiön nykyinen isännöitsijä Satu Rajala Retta isännöinnistä, hallituksen puheenjohtaja Raili Viljanen sekä Liisa ja Pauli Karlsson ovat edelleen tyytyväisiä aikanaan tehtyyn lämmitystavan valintaan. Mitään suurempaa häiriötä ei lämmitykseen liittyen ole ollut. Lämmönjakolaitteisto on vaihdettu n. kymmenen vuotta sitten, ja sittemmin on tehty säätöjä ja venttiilien uusimista. Taloyhtiö on myös hyödyntänyt Loimuan ilmaista kaukolämpölaitteiston kuntotarkastusta. Lisäksi isännöitsijä kokoaa Asiakasnet-palvelusta dataa kulutuksesta taloyhtiön hallitusta varten. Toistuva hymynaama raporteilla on kertonut, että lämmitysasiat ovat tässä talossa kunnossa.

Isännöitsijän ja taloyhtiön puheenjohtajan kesken tiedon vaihto on sujuvaa ja taloyhtiö on hyvin hoidettu. Taloa on remontoitu ja myös näin on säästetty energiaa. Muutama vuosi tehtiin mittava remontti, jossa korjattiin niin katto, ranskalaiset parvekkeet, ikkunat kuin ovetkin. Energiaa tämä remontti on säästänyt paljon, koska vanhemmat ikkunat ja ovet vetivät paljon.

Parolantie 16 taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Raili Viljanen ja isännöitsijä Satu Rajala Retta Isännöinnistä

Liisa ja Pauli Karlsson ovat asuneet Parolantie 16:ssa jo vuodesta 1977. Vuosien saatossa talossa on asujat vaihtuneet. Usea pienempi asunto on vuokralla. Edelleenkin asukkaita on useasta ikäryhmästä, lapsista ikäihmisiin. Mutta rauhallista talossa pääosin on aina ollut. Kauriala alueenakin on aina ollut mukavan rauhallinen eikä ihan naapurissa sijaitsevasta Kaurialan yläkoulustakaan ole häiriötä. Päinvastoin on mukavaa, että uudistetun koulun pihamaa houkuttelee nuoria viettämään siellä myös vapaa-aikaansa. Kaurialassa oli varsinkin aiemmin asukkaiden mielestä erittäin hyvät palvelut, ja edelleen sieltä on hyvät yhteydet palvelujen äärelle.

Kysyttäessä asukkailta hauskoja muistoja vuosien varrelta, muistuu Karlssoneilla erityisesti mieleen ajat ennen huoltoyhtiötä. Taloyhtiön kotona olevat rouvat tekivät mm. talkkarihommia ja pitivät erityisesti pientä kilpailua keskenään siitä, kuka oli tehnyt kauniimman jäljen lumenluonnissa. Toinen turvallisuuden kannalta hiuksia nostattava tarina sijoittui myös talveen ja lumen luontiin. Tällä kertaa vuorossa olivat eräät talossa asuneet herrat, jotka olivat päättäneet käydä luomassa lumet katolta. Onneksi sattumoisin oli silloinen taloyhtiön puheenjohtaja tullut kotiin ja huomannut miehet katolla ilman mitään kiinnitystä. Miehet tuumivat säästävänsä rahaa, kun kenellekään tästä hommasta ei tarvitse näin maksaa. Sittemmin talonmiehen hommat ovat siirtyneet huoltoyhtiölle, ja asukkaat voivat elää huoletta siinäkin mielessä. Aivan kuten 60 vuotta käytössä olleessa kaukolämmössäänkin.